Pepřový sprej může být v některých zemích zbraň, za kterou hrozí turistům tučná pokuta

Pepřový sprej může být v některých zemích zbraň (zdroj: ČT24)

Pepřový sprej je pro chorvatské celníky zbraň vyžadující zvláštní povolení. Na hranicích ho nedávno žádali od řidiče z Pardubic. Ministerstvo zahraničí ostatně doporučuje, aby si lidé předem zjistili, co smějí do té které země vézt, protože jinak riskují pokuty v řádu desetitisíců korun a případný zákaz vstupu do země. Problémy může způsobit třeba i nůž.

Za prací jezdí řidič Petr po celé Evropě. A ve dveřích auta obvykle s sebou vozí pepřový sprej, pro případ nenadálé situace. Jenže právě tento sprej mu pokazil začátek dovolené – při namátkové kontrole na chorvatských hranicích. „Paní celnice, respektive policistka, objevila pepřový sprej, který běžně vozím pro případ mimořádné situace. Tím začalo nepříjemné hodinové zdržení, které vyústilo v pokutu větší než deset tisíc korun,“ říká řidič Petr. 

Sprej policisté zabavili jako zakázanou zbraň kategorie D. Pokuta ve výši tři tisíce chorvatských kun je přitom na spodní hranici, může jít ale až do desetitisíců. „Pokutu určitě platit nemíním, protože je dražší než celá dovolená a všechno musí být přiměřené,“ říká řidič Petr. Ústřední automotoklub naopak doporučuje pokutu zaplatit. Chorvatské úřady ji totiž můžou vymáhat i soudně. A hrozí také zákaz vstupu do země.

Rizikové mohou být i nože

Nejen v Chorvatsku a nejen pepřový sprej může znamenat problémy. „Nože, které mají čepel delší než sedm centimetrů, policejní obušky, pistole, v zásadě i ty pepřové spreje,“ vyjmenovává mluvčí Ministerstva zahraničních věcí Michaela Lagronová další možné nástroje, na které je potřeba mít v některých zemích zvláštní povolení.

Lidé si však zvykli třeba pepřové spreje v autech běžně vozit, pro pocit vlastního bezpečí. A obchodníci potvrzují, že si je berou i na zvířata, například medvědy při cestách do Rumunska.

Nejpřísnější zákony pro převážení zbraní má právě Chorvatsko, Slovinsko, Velká Británie nebo Švýcarsko. Podle ministerstva zahraničí by se proto turisté měli před cestou podívat na webové stránky českého velvyslanectví v konkrétní zemi, kde najdou podrobnější informace.