Babiš: Přestavbu policie bychom podle Zemana měli řešit ve sněmovně

Reorganizace elitních policejních útvarů by se měla řešit na sněmovní půdě. Po jednání s prezidentem Milošem Zemanem a ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD) to uvedl vicepremiér Andrej Babiš (ANO) s tím, že stejný postoj drží i prezident. Babišovo hnutí spolu s lidovci rovněž znovu apelovalo na premiéra, aby se věcí zabývala také Bezpečnostní rada státu, to ale Bohuslav Sobotka odmítá.

Spor o začlenění útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a protikorupční policie pod novou centrálu boje s organizovaným zločinem zmítá politickou scénou od poloviny měsíce a prezident republiky Miloš Zeman nyní přijal dva hlavní aktéry politické linie sporu: šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, jenž se zastává Roberta Šlachty z rušeného ÚOOZ, a místopředsedu ČSSD Milana Chovance, který z pozice ministra vnitra policejního prezidenta i jím připravenou reorganizaci hájí.

Už dříve Hrad strany vládní koalice vyzval, aby udržely vládu až do sněmovních voleb v příštím roce a cílem schůzky mělo být usmíření obou znesvářených politiků a zklidnění situace – Zeman také oběma politikům věnoval šachové hodiny s ručičkami nastavenými na za pět minut dvanáct. Podle Babišových i Chovancových slov pak Zeman oba politiky vyzval, aby ukončili vzájemné přestřelky přes média, kterými se zaměstnávali několik uplynulých dní.

Sám Zeman obsah nekomentoval, svůj postoj k dění v policii chce vyjádřit na čtvrteční tiskové konferenci. Podle Babiše se shodli na potřebě přenést celou otázku do dolní komory: „Shodli jsme se na tom, že je potřeba problém přenést na půdu Poslanecké sněmovny – i na bezpečnostní výbor, i na vyšetřovací komisi, kde pravděpodobně všichni budou souhlasit, akorát každý bude mít jinou představu, co vyšetřovat.“

„Je potřeba odpověď na otázku, proč vrchní státní zástupce v Olomouci vyslýchal pana (policejního prezidenta) Tuhého a (jeho náměstka) Laubeho. Doufejme, že na bezpečnostním výboru se to poslanci dozvědí,“ dodal vicepremiér. Olomoučtí žalobci už dříve uvedli, že v souvislosti s reorganizací mají podezření na obnovení tři roky starého plánu odstranit šéfa ÚOOZ Šlachtu.

ANO a KDU chtějí bezpečnostní radu, ČSSD to odmítá

Hnutí ANO – i koaliční lidovci – vedle toho nadále trvají na tom, aby se policejním problémům věnovala i Bezpečnostní rada státu. Babiš žádá dokonce dvojí zasedání: první má usednout neprodleně a řešit údajné podezření z úniku informací při vyšetřování hospodářské trestné činnosti ze strany policejního prezidenta. Druhá schůze se má pak věnovat změnám u policie.

Nemyslím si, že bychom měli jednotlivé kauzy a jednotlivá podezření politizovat tím, že je budeme standardně zařazovat na jednání Bezpečnostní rady státu.
Bohuslav Sobotka
premiér

Na jednání vlády tuto možnost ale (již poněkolikáté) odmítl předseda vlády Bohuslav Sobotka. ČSSD chce místo svolání bezpečnostní rady vyslyšet opozici a iniciovat vznik zmiňované parlamentní vyšetřovací komise, která by se měla spory v policii zabývat.

Poslanec ANO Bronislav Schwarz ve středu uvedl, že hnutí by návrh na vyšetřovací komisi podpořilo, musela by ale řešit přímo reorganizaci policie, nikoliv okolnosti sporů. Tedy například to, proč se policisté neobracejí na inspekci, ale hovoří do médií.   

Na vládě se tak politici dohodli aspoň na tom, že Chovanec na příštím - pondělním - zasedání předloží materiál o postupu reorganizace. „Budou tam i stanoviska, jak probíhá jednání se státními zástupci, kteří vyjadřovali své připomínky,“ řekl po jednání vlády vicepremiér a předseda lidovců Pavel Bělobrádek. Kabinet bude podle něj dostávat od vnitra informace pravidelně.

Změnami u policie se bude už ve čtvrtek zabývat také sněmovní výbor pro bezpečnost, kam zamíří i odcházející šéf ÚOOZ Robert Šlachta, šéf ostravské expozitury Jiří Komárek a olomoucký státní zástupce Ivo Ištvan. Poslance chtějí seznámit s možnými vazbami policejních špiček na podsvětí. O svolání výboru požádal Šlachta a místopředseda výboru Schwarz mu vyhověl.

Šlachta, Komárek a Ištvan požádají o zproštění mlčenlivosti

Předseda výboru Roman Váňa (ČSSD), který je nyní v zahraničí, Schwarze za svolání zasedání kritizoval. Sociální demokraté upozorňují, že policisté i žalobce musejí být zbaveni mlčenlivosti. „Oni o to sami požádali. Přesně vědí, co řeknou v rámci zproštění mlčenlivosti a co řeknou mimo zproštění mlčenlivosti,“ poznamenal Schwarz.

obrázek
Zdroj: ČT24

Pokud by podle něj mluvili například o samotné reorganizaci policie nebo nátlacích na ÚOOZ, nepodléhalo by to mlčenlivosti. Té by naopak podléhaly záležitosti z trestních kauz. „Teď záleží na nejvyšším státním zástupci a ministrovi vnitra, jestli je mlčenlivosti zprostí,“ dodal poslanec. 

Komárek v pondělí uvedl, že policejní prezident Tomáš Tuhý je podezřelý z úniku informací při objasňování stamilionové hospodářské kriminality. Tuhý to odmítl s tím, že jde o účelový nátlak, který se snaží zvrátit sloučení ÚOOZ a protikorupční policie. Na Generální inspekci bezpečnostních sborů následně podal kvůli nařčení ostravské expozitury trestní oznámení. 

Možností promluvy Šlachty i Komárka před bezpečnostním výborem se zabývalo i jednání koalice. Podle místopředsedy ČSSD Lubomíra Zaorálka i ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) se shodli na tom, že pokud by policisté měli hovořit o nějakých utajovaných skutečnostech, o jejich zbavení mlčenlivosti by musela zřejmě rozhodnout sněmovna.

„Běžné věci z trestního řízení jsou jen v režimu běžné mlčenlivosti, a tam tedy je pan ministr vnitra (Milan Chovanec) připraven i na místě samém ty policisty mlčenlivosti zbavit,“ uvedl Pelikán.