Zaorálek plánuje pozvat Merkelovou do Prahy, na oplátku navštíví Německo

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) 15. června navštíví Německo. Setká se se svým protějškem Frankem-Walterem Steinmeierem a také poradcem kancléřky Angely Merkelové, kterému předá oficiální pozvání pro kancléřku do Česka. O návštěvu Merkelové v Praze usiluje česká diplomacie již delší dobu, uskutečnit by se měla na podzim.

Zaorálek chce také promluvit na půdě Humboldtovy univerzity. „Přišla doba, kdy je velmi dobré snažit se vysvětlit pozice České republiky třeba i na německé akademické půdě. Protože je velice důležité, abychom si v různých částech Evropy nezačali vykládat samostatné příběhy, kterým ti ostatní nebudou rozumět,“ uvedl. Německo považuje za strategického partnera, se kterým je třeba si rozumět.

Návštěva Merkelové v Praze se původně měla uskutečnit na jaře. Uvažovalo se o tom, že kancléřka by se zúčastnila slavnostního setkání k 25. výročí od založení visegrádské skupiny. Kvůli migrační krizi, v níž V4 a Německo zastávaly opačné postoje, se ale termín posunul.

Německá kancléřka Angela Merkelová
Zdroj: Reuters/Max Rossi

To, že má Praha a Berlín velice odlišný pohled na migrační krizi, už podle některých diplomatů značně poznamenalo vzájemné vztahy obou zemí. V listopadu proto vznikla pracovní skupina Česka a Německa, která se bude zabývat migrací a má rozdíly překlenout. V jejím čele stane expremiér Vladimír Špidla, jehož postoje k migraci jsou někdy bližší německým představitelům než části členů české vlády.

Zaorálek se během své návštěvy v Německu bude věnovat tématům, která jsou v Evropě aktuální, tedy migrační krizi, britskému referendu o setrvání v EU nebo blížícímu se summitu NATO ve Varšavě. Se svým kolegou Steinmeierem bude debatovat také o mírovém řešení konfliktů v Sýrii a na Ukrajině.

Vydáno pod