Katolíci žalují východočeské Smiřice o Brandlův biblický výjev

Reportáž: Katolická církev si nárokuje Klanění tří králů (zdroj: ČT24)

Katolická církev žaluje stát a východočeské město Smiřice. Žádá o vydání obrazu Klanění tří králů od českého barokního mistra Petra Brandla a dalších uměleckých děl v hodnotě desítek milionů korun. Radnice s požadavkem nesouhlasí.

Brandlovy malby patří mezi vrcholné a mimořádně ceněné ukázky tuzemského baroka. Klanění tří králů, biblická desková malba portrétující mudrce odevzdávající své dary jezulátku, tvoří hlavní oltářní obraz ve smiřickém zámeckém kostele a Brandl ho namaloval v roce 1727.

Obraz Československo v šedesátých letech zastupoval na Světové výstavě v Montrealu, od roku 2006 je národní kulturní památkou. Jeho cena je vzhledem k historickému významu těžko vyčíslitelná, odhaduje se mezi padesáti a sto miliony korun.

Nyní si ho, v rámci majetkového vyrovnání mezi státem a církvemi, nárokují katolíci, potažmo farnost v Holohlavech. Kromě tříkrálové malby vznáší restituční nárok také na další Brandlův obraz ze smiřické kaple Zjevení Páně, oltářní malbu svatého Blažeje, a další umělecké předměty za desítky milionů korun.

Smiřice: Obrazy katolíkům nepatří

„Obraz byl majetkem církve. Toto vlastnictví vyplývá ze záznamů v inventářích a v kartách movitých kulturních památek,“ uvádí k tříkrálovému výjevu mluvčí hradecké diecéze Lukáš Pešek a katolický nárok vysvětluje tím, že kdykoliv se v minulosti obrazy zapůjčovaly na výstavy, musel souhlas se zápůjčkou podepsat zástupce církve coby vlastníka – a to i za socialismu.

Smiřická radnice, která je vlastníkem kaple i uměleckých děl, ale katolický nárok odmítá. „Považujeme to za nesmysl a nehoráznost. Církev s ničím nemá nic společného,“ prohlásil starosta Luboš Tuzar. „V určitých letech v záznamech byli napsáni, ale ne jako vlastníci, ale jako uživatelé,“ dodal s tím, že se ve stejném duchu město vyjádřilo i k dosud neprojednané žalobě u královéhradeckého okresního soudu. Podrobnější argumentaci ale radnice před soudním projednáním poskytnout nechtěla.

Katolíci v rámci církevních restitucí podali na Královéhradecký kraj a jeho instituce dalších třináct žalob. Požadují gotickou monstranci z Muzea východních Čech a jednadvacet gotických maleb na skle z regionálního muzea v Jičíně.

Kraj naopak po benediktinském řádu vymáhá dlužných pět milionů, které mu půjčil na opravu kláštera v Broumově. Mniši měli peníze splatit před čtyřmi lety, dosud ale s krajem vypořádali jen pětinu – a žádali, aby se dluh změnil v dotaci. S tím ale zastupitelé nesouhlasili. „V současné době má opatství splátkový kalendář, který je rozložen až do roku 2019,“ informovala krajská mluvčí Martina Götzová.