Za srážku s vlakem ve Frýdku-Místku dostal řidič kamionu podmínku

Záběr z bezpečnostní kamery: Nehoda na přejezdu ve Frýdku-Místku (zdroj: Město Frýdek-Místek)

Polský řidič, který se loni v prosinci srazil na frýdeckém železničním přejezdu s vlakem, dostal od okresního soudu ve Frýdku-Místku dvouletou podmínku. Soud mu kromě toho udělil zákaz činnosti, v Česku nesmí řídit pět let. Při nehodě nebyl nikdo zraněn.

„Obžalovaný byl odsouzen na dva roky podmíněně s odkladem na čtyři roky, na území České republiky má zákaz řízení motorových vozidel po dobu pěti let,“ uvedl mluvčí frýdeckého soudu Vítězslav Božoň. Soud rozhodl už 11. května, informaci se podařilo získat až nyní.

Pětačtyřicetiletý polský řidič s rozsudkem souhlasí, proti rozhodnutí soudu se neodvolal. Státní zástupce si zatím ponechal lhůtu na rozmyšlenou. 

Řidič vjel na přejezd na červenou

Nehoda na přejezdu chráněném světelnou signalizací se stala loni 11. prosince ráno. Podle záznamů z městských kamer vjel řidič na přejezd i přesto, že už téměř minutu blikala červená světla. Projíždějící vlak kamionu urazil prázdný návěs a táhl ho před sebou. Vlak i návěs zůstaly zaklíněny pod mostem, trať byla neprůjezdná šest hodin.

Řidič kamionu se lehce zranil, osmdesáti lidem, kteří cestovali ve vlaku, se nic nestalo. Policie muže obvinila z obecného ohrožení. Sám řidič se k chybě přiznal a slíbil, že se nebude případnému stíhání vyhýbat. I proto jej soud nevzal do vazby a Polák se po propuštění mohl vrátit do vlasti. 

Škoda byla vyčíslena na 750 tisíc korun. Náhrada škody by podle soudního mluvčího Božoně měla jít přes pojišťovny.

Podobná nehoda skončila podstatně tragičtěji loni v červenci. Ve Studénce na Novojičínsku do kamionu, který zůstal stát na přejezdu mezi závorami, narazil v plné rychlosti vlak Pendolino. Tři lidé nehodu nepřežili. Dvě desítky dalších utrpěly zranění. Polský řidič Slawomir Wojciech Sondaj si už rovněž vyslechl trest, v únoru ho soud poslal do vězení na 8,5 roku.

U soudu se viník hájil tím, že vjezd na koleje mu umožňovaly zvednuté závory. To, že už půl minuty blikala červená světla, nepovažoval za důvod zastavit. Podle svých slov světla na přejezdech nikdy nesledoval. Řídil se výhradně závorami.