Kamion vjel na přejezd ve Frýdku-Místku na červenou, vlak mu urazil návěs

Události: Další srážka kamionu s vlakem (zdroj: ČT24)

Na železničním přejezdu ve Frýdku-Místku se srazil vlak s kamionem. Pětačtyřicetiletý řidič utrpěl lehká zranění, ve vlaku se nikomu nic nestalo. Trať mezi Ostravou a Frýdkem-Místkem byla téměř šest hodin neprůjezdná a místo vlaků jezdily náhradní autobusy.

Přejezd je chráněný světelnou signalizací. Podle záznamu z městského kamerového systému vjel řidič před osmou hodinou ráno na přejezd v době, kdy už blikala téměř minutu červená. Vlak kamionu urazil návěs plný textilií pro autombilku a ještě několik metrů ho táhl před sebou. Po nehodě zůstaly vlak i návěs zaklíněny pod mostem.

Řidiči se vymlouvají i na svítící slunce

Mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal dodal, že podle záznamů z černých skříněk, které jsou na přejezdu, bylo signalizační zařízení v pořádku. Vlak se rozjížděl ze stanice, Drápal proto nepředpokládá, že by jel více než šedesát kilometrů v hodině. Přesnou rychlost ale ukáže až záznamové zařízení z vlaku.

Proč řidič červená světla nerespektoval, zatím není jasné. „Velmi častou výmluvou je nepozornost a přepracování. V některých případech se řidiči snaží vymlouvat i na svítící slunce. To se ale v tomto případě nepotvrdilo,“ řekl mluvčí České televizi.

Přejezd není zabezpečený závorami. „Když jsem viděl záznamy z videa, přejezd by si rozhodně zasloužil i zabezpečení závorami. Řidič, který odbočuje z hlavní silnice, se musí soustředit jednak na odbočování a jednak na světelnou signalizaci na přejezdu. Závora by jako optická překážka dala řidiči jasně najevo, že tam nesmí vjet,“ poznamenal Drápal.

Celková škoda způsobená při nehodě se podle něj odhaduje na 750 tisíc korun. Škoda na vlaku, který jel z Frenštátu pod Radhoštěm do Ostravy, je 250 tisíc, škoda na kamionu 300 tisíc a 200 tisíc korun je škoda na zabezpečovacím zařízení.

Podobná nehoda se stala 22. července na přejezdu ve Studénce. Polský řidič vjel s kamionem na přejezd také na červenou, uprostřed ho ale uvěznily závory. Do kamionu pak v plné rychlosti narazilo Pendolino. Po střetu zemřeli tři lidé, dvě desítky dalších utrpěly zranění. Řidič je stále ve vazbě a hrozí mu vysoký trest.

Podobná událost se na stejném železničním přejezdu stala i v říjnu. Řidič portugalského kamionu rovněž vjel na koleje na červenou a také jej uvěznily závory. Tentokrát je ale přerazil a z místa odjel těsně před vlakem. Policisté řidiče dopadli za hodinu na dálnici. Soud ho ve středu potrestal pokutou 100 tisíc korun. V Česku nesmí dva a půl roku řídit.  

Letos už na přejezdech zemřelo 30 lidí

Drážní inspekce letos zaznamenala 155 střetnutí s vlakem, což je oproti předchozím rokům pokles. V roce 2013 zemřelo na železničních přejezdech dvacet tři lidí, v roce 2014 čtyřicet tři a letos už jich je třicet. Od nehod ve Studénce se inspekce snaží zabezpečovat stále více přejezdů závorami.