Hlavní líčení s Dahlgrenem začne v květnu, hrozí mu doživotí

Hlavní líčení s Američanem Kevinem Dahlgrenem obžalovaným z vraždy čtyř lidí v Brně-Ivanovicích nařídil soud na květen a červen. První jednání proběhne na konci května, uvedla mluvčí Krajského soudu v Brně Simona Tesařová. Dahlgren je nyní ve vazbě v brněnských Bohunicích. Za několikanásobnou vraždu mu hrozí až doživotní trest.

Krajské státní zastupitelství v Brně obžalovalo Dahlgrena v dubnu. Podle policie v květnu 2013 brutálně zavraždil svou sestřenici, jejího manžela a jejich dva syny. Všechny oběti měly ve tváři desítky bodných a řezných ran. Pachatel poté dům zapálil. Mrtvé objevili při likvidaci požáru hasiči. V tu chvíli se už Dahlgren vracel letadlem do USA.

Pro policii byl klíčový posudek psychiatra. Podle něj si byl Dahlgren v době činu vědom důsledků svého jednání, a je proto za své činy trestně odpovědný. Na jeho oblečení se našla krev obětí, na místě činu ho v přibližné době vraždy viděla pošťačka i paní na úklid – to byly důvody, proč policie navrhla obžalobu. Pochybnosti panují ohledně motivu. Podle policejního spisu ale v rodině před vraždou panovaly neshody a strach.

obrázek
Zdroj: ČT24

Sám Dahlgren tvrdí, že si šel v den vraždy zaběhat, když se vrátil, našel sestřenici a ostatní mrtvé. Jak dále uvedl, zpanikařil a odjel do Vídně, kde nasedl na letadlo zpět za oceán. Tam na něj už ale čekala FBI, která jej chvíli po přistání zadržela. Pro české kriminalisty byl totiž od začátku vyšetřování podezřelým. 

Dahlgren jako první vydaný z USA

O vydání jednaly Spojené státy a Česká republika dva roky. Dahlgren se stal vůbec prvním Američanem, kterého USA vydaly české justici ke stíhání. Do Česka se vrátil v doprovodu FBI loni na konci srpna.

Z dokumentů, které má Česká televize k dispozici, také vyplývá, že americká diplomacie stvrdila Dahlgrenovo vydání už v polovině července, ale čekala, jak dopadnou odvolání. Dahlgren chtěl být v Česku stíhaný na svobodě a nabízel kauci, tu ale soud odmítl, stejně jako jeho stížnost na vazbu.