Dahlgrena posílá žalobce před soud. Viní jej ze čtyřnásobné vraždy

Státní zastupitelství podalo obžalobu na Američana Kevina Dahlgrena. Viní ho z vraždy čtyř lidí v Brně-Ivanovicích, za což mu hrozí až doživotní trest. Nyní je Dahlgren ve vazbě v brněnských Bohunicích, předtím ho jako prvního občana vydaly USA k trestnímu stíhání do Česka.

Podezřelý Kevin Dahlgren podle policie v květnu 2013 brutálně zavraždil svou sestřenici, jejího manžela a jejich dva syny. Všechny oběti měly ve tváři desítky bodných a řezných ran. Pachatel se posléze snažil jejich těla spálit.

Pro policii byl klíčový posudek psychiatra. Podle něj si byl Dahlgren v době činu vědom důsledků svého jednání, a je proto za své činy trestně odpovědný. Na šatech Kevina Dahlgrena se také našla krev obětí, na místě činu ho v přibližné době vraždy viděla pošťačka i paní na úklid – to byly důvody, proč policie navrhla obžalobu. Pochybnosti panují ohledně motivu. Podle policejního spisu ale v rodině před vraždou panovaly neshody a strach. 

Sám Dahlgren tvrdí, že si šel v den vraždy zaběhat, když se vrátil, našel sestřenici a ostatní mrtvé. Jak dále uvedl, zpanikařil a odjel do Vídně, kde nasedl na letadlo zpět za oceán. Tam na něj už ale čekala FBI, která jej chvíli po přistání zadržela. Pro české kriminalisty byl totiž od začátku vyšetřování podezřelým. 

Dahlgrenův advokát Richard Špíšek se zatím s obžalobou neseznámil. „Vyjádříme se k ní samozřejmě po poradě s klientem.“ Advokát nechtěl komentovat, zda a do jaké míry Dahlgren spolupracoval s vyšetřovateli.

Podle mluvčí Simony Tesařové má teď krajský soud tři měsíce na nařízení hlavního líčení, případně na jiné rozhodnutí. Teoreticky připadá v úvahu například vrácení spisu do přípravného řízení.

První Američan vydaný do Česka

O vydání jednaly Spojené státy a Česká republika dva roky. Dahlgren se stal vůbec prvním Američanem, kterého USA vydaly české justici ke stíhání. Do Česka se vrátil v doprovodu FBI loni na konci srpna. Z dokumentů, které má Česká televize k dispozici, taky vyplývá, že americká diplomacie stvrdila Dahlgrenovo vydání už v polovině července, ale čekala, jak dopadnou odvolání.

Poté, co americký Nejvyšší soud zamítl odvolání, zkusil Dahlgrenův obhájce druhý plán a podal žádost o zastavení vydávacího řízení k jiné soudkyni. Eskorta se tedy musela s obviněným vrátit do vazby, kde pobýval od svého zatčení v květnu 2013. Až když bylo jasné, že ani tento pokus nevyšel, začalo ministerstvo spravedlnosti Spojených států připravovat nový přesun. Američané nakonec zamířili s Dahlgrenem na pražské letiště sami o posledním srpnovém víkendu. Cílem bylo přistát v Česku ještě předtím, než v Americe začnou v pondělí fungovat úřady. 

Od té doby je Kevin Dahlgren v brněnské vazební věznici. Nejprve byl umístěný v přísně střeženém psychiatrickém oddělení, od prosince je už ale v běžné cele. Dahlgren chtěl být v Česku stíhaný na svobodě a nabízel kauci, tu ale soud odmítl, stejně jako jeho stížnost na vazbu.