Jak vyřešit nedostatek zdravotních sester? Nebudou potřebovat vysokou školu

Zdravotní sestry v budoucnu nebudou potřebovat vysokoškolský diplom, nově jim postačí maturitní vysvědčení a roční nástavba na vyšší odborné škole. Počítá s tím novela zákona, kterou připravilo ministerstvo zdravotnictví. Návrh nyní posoudí vládní legislativci.

„Přecházíme na model 4+1 jako základní model vzdělávání,“ oznámil ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). „Pro zdravotní sestry, které by měly mít plné kompetence k běžné práci u lůžka, již nebude povinností mít vysokoškolské vzdělání, ale budou stačit čtyři roky středoškolského vzdělání plus jeden rok ve vyšší odborné škole.“

Nový model, který podle Němečka vychází z osvědčených německých zkušeností, by mohl napravit současný podstav v českých nemocnicích. Na potřebu usnadnit vzdělávací proces ostatně už v pondělí upozornila Česká lékařská komora a zdravotnické odbory, podle nichž jde o jednu z cest, jak personální krizi tuzemské medicíny řešit. Sester zde momentálně chybějí tisíce, což podle zdravotnických odborů vede k omezování provozu a zavírání některých oddělení.

Ministr proto požádá Legislativní radu vlády, aby se novele přednostně věnovala, a věří tomu, že změnu podpoří rychle také Poslanecká sněmovna. Norma by tak podle něj mohla být přijata do konce letošního roku, takže od příštího školního roku už by se jí mohlo vzdělávání sester řídit.

Se střední školou dnes jen pod dohledem

Sestry nyní pro získání plných kompetencí musejí po střední škole studovat ještě tři roky na vysoké škole; ze středních zdravotnických škol vycházejí jen zdravotničtí asistenti, kteří mohou pracovat pouze pod dohledem a jen na některých úkonech. Rokem studia na vyšší odborné škole by si ovšem mohli kompetence rychle doplnit, což by novou krev pro české nemocnice ještě navýšilo.

S modelem 4+1 ale nesouhlasí některé organizace sester, zlepšení personální tísně podle nich nepřinese. „Navrhovaná novela nepřinese pacientům žádná pozitiva. Naopak hrozí, že sníží kvalitu zdravotnické péče,“ varovala Asociace vzdělavatelů nelékařských zdravotnických profesí. Návrh nemá podporu ani Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče nebo České asociace sester.

Asociace místo toho navrhuje rozšířit vzdělávací kapacity vyšších a vysokých škol pro vzdělávání sester, nastavit systém celoživotního vzdělávání a změnit minimální personální standardy tak, aby byla zajištěna kvalitní a bezpečná péče a sestry nebyly přetěžovány.

Ministerstvo zdravotnictví současně odstartovalo dotační program pro praktické lékaře v odlehlých oblastech republiky. I zde se cílí na sestry, od resortu mohou praktici na platy svých sestřiček získat až čtvrt milionu (tam, kde alespoň jednou bylo neúspěšné výběrové řízení), stejnou částku mohou čerpat na vybavení ordinace. Od pobídek si ministerstvo slibuje zlepšení zdravotní péče zejména v příhraničních regionech.

Němečkovy plány: Pobídky pro praktiky a sestřičky bez VŠ (zdroj: ČT24)
Vydáno pod