Stát nabízí lékařům až čtvrtmilionovou dotaci na start praxe v odlehlých oblastech

Němeček: Podpoříme začínající praktiky, na pěti milionech nemusíme končit (zdroj: ČT24)

Na rozjezd praxe v odlehlých oblastech by mohli praktičtí lékaři čerpat až čtvrtmilionovou dotaci, stejnou částku je ochotné ministerstvo zdravotnictví vydat i na plat sestry v prvním roce provozu ordinace. Oznámil to šéf resortu Svatopluk Němeček (ČSSD). Od finanční podpory si slibuje zvrácení stávajícího trendu, kdy v pohraničí praktiků soustavně ubývá.

„Zájemce o působení v lokalitách, kde je problém se zajištěním praktického lékaře, má možnost sáhnout na dva typy podpory. Jedna je na vybavení ordinace a může dosáhnout až 250 tisíc korun, druhá na mzdu sestry nebo zdravotního asistenta v prvním roce rozjezdu, a to může být také až 250 tisíc korun,“ oznámil ministr Svatopluk Němeček.

Ministerstvo zdravotnictví pro pilotní projekt podpory praktických lékařů a praktických lékařů pro děti vyčlení minimálně pět milionů, částku je schopné zvedat. V případě dotace na ordinaci může čtvrtmilionem pokrýt maximálně sedmdesát procent nákladů, u dotace pro plat sestry padesát procent.

Dotační program už schválila porada Němečkova vedení a ministerstvo ho rozeslalo k připomínkám krajům, Svazu praktických lékařů a Svazu měst a obcí. Jeho šéf František Lukl doplnil, že obce podpoří začínající lékaře například poskytnutím prostor pro ordinaci či nákupem zimních pneumatik v horských oblastech.

S podporou počítá i úhradová vyhláška

Podpora se týká hlavně praxí v příhraničních a horských oblastech, kde lékařů je nedostatek a stávající generace navíc dosluhuje bez vidiny náhrady; končící medici totiž mnohdy upřednostňují specializaci před praxí, u povolání praktického lékaře si stěžují na nízké příjmy v době tříleté atestace a složité hledání praxe; pořízení vlastní ordinace může vyjít i na víc než milion.

Ministerskou podporu nyní mohou získat tam, kde alespoň jednou bylo vypsáno neúspěšně výběrové řízení. Ministr připomněl, že pro dostupnost primární péče je už v letošní úhradové vyhlášce navýšení úhrad od zdravotních pojišťoven až o 30 procent tam, kde dvakrát bylo neúspěšné výběrové řízení.

Praktičtí lékaři mají od zdravotní pojišťovny placený paušál za každého pacienta a k tomu úhrady za jednotlivé výkony. Průměrná ordinace lékaře pro dospělé si za rok vydělá kolem dvou milionů korun, bonifikace by tak znamenala zvýšení příjmu o 600 000 korun ročně. U praktických lékařů pro děti a dorost by měla bonifikace činit asi 550 000 korun.