Závěr ledna s rekordními teplotami. Na Bruntálsku bylo jarních 14 stupňů

Nezvykle teplé počasí v Česku opět pokořilo další rekordy. Na několika místech padly neobvykle už po ránu nebo v dopoledních hodinách. Vůbec nejtepleji bylo v jihomoravských Dyjákovicích, kde naměřili teplotu 14,3 stupně Celsia. Na některých místech ale teplota během dne silně kolísala.

Více než 14 stupňů dnes meteorologové naměřili na dvou stanicích. Kromě Dyjákovic na Znojemsku, kde se o jednu desetinu stupně nepodařilo překonat rekord z roku 2002, to bylo ještě v Osoblaze na Bruntálsku. Tam už před sedmou hodinou ranní vyšplhala rtuť teploměru na 14,2 stupně.

Rekordy padaly už od rána

Teplotní maxima padla například i v Moravských Budějovicích na Vysočině a v Ropici na Frýdecko-Místecku. V obou místech bylo shodně 13,4 stupně Celsia. O pouhou jednu desetinu stupně chladněji bylo ve Strakonicích, kde rekord padl už v 6:30.

Teplé počasí láme rekordy (zdroj: ČT24)

Tabulky rekordních teplot pro 28. leden dnes přepisovaly také Kuchařovice na Znojemsku a Javorník v Olomouckém kraji, kde bylo 13,2 stupně Celsia, tedy stejně jako v pražském Klementinu. O desetinu stupně méně naměřili meteorologové i v Dukovanech na Vysočině, kde padl rekord z roku 2002.

Na některých místech v Česku se teploty měnily s překvapivou rychlostí. Na
stanici Vavřinec na Kutnohorsku se během pouhých deseti minut poroučela rtuť v teploměru hned o šest stupňů směrem dolů. Příčinou byl přechod úzkého pásu srážek studené fronty od severozápadu, za nímž se výrazně ochlazovalo.