Brusel chce regulovat zbraně. Dělá při tom blbosti, říká europoslanec

Evropská komise si neví rady s legislativou, která by upravila legální držení zbraní v zemích osmadvacítky. Nedokázala připravit pravidla pro znehodnocování zbraní a špatně znehodnocené zbraně se dostávají do rukou teroristů. Na druhou stranu teď připravila návrh omezující držení zbraní, který nedává žádný smysl. Tvrdí to český europoslanec Evropského parlamentu Stanislav Polčák z TOP 09.

„Nebudu obhajovat něco, co je blbost,“ reagoval Stanislav Polčák v pořadu ČT Události, komentáře na výzvu redaktora, aby postup Evropské komise vysvětlil. „Odpověď na otázku, zda Evropa potřebuje omezení držení zbraní je velmi složitá. Evropská komise totiž především nesplnila svou vlastní lhůtu, ve které se zavázala připravit pravidla pro znehodnocování zbraní,“ sdělil Stanislav Polčák.

Evropská komise pět let po termínu

Upozornil například na situaci na Slovensku, které podle něj dosud nevěnovalo znehodnocování zbraní odpovídající pozornost a po lednovém útoku v pařížské redakci Charlie Hebdo se ukázalo, že jedna ze zbraní pocházela právě ze Slovenska.

Kdo to kdy viděl, aby právní předpis hovořil o určité nápodobě a takto definoval zbraň?
Stanislav Polčák
europoslanec TOP 09

Podobně je tomu po teroristickém útoku 13. listopadu v Paříži. Také tam se v rukou útočníků objevila zbraň ze Slovenska i nelegálně dovezené, špatně znehodnocené zbraně ze Srbska.„Už před sedmi lety si Evropská komise stanovila termín pro návrh legislativy, která by to řešila,“ uvedl Stanislav Polčák. „A už pět let po svém vlastním limitu takový materiál dosud nepředložila.“

Události, komentáře: Návrhy na regulaci zbraní v EU (zdroj: ČT24)

Místo toho teď Evropská komise projednává návrh, který by mohl úplně zakázat držení automatických zbraní a výrazně omezit poloautomatické a takzvané airsoftové zbraně. Podle Stanislava Polčáka obsahuje tento návrh například špatné termíny a je nesmyslný.

„Autoři návrhu používají třeba termín jako poloautomatická zbraň, která se podobá automatické,“ vysvětlil europoslanec Polčák. „Kdo to kdy viděl, aby právní předpis hovořil o určité nápodobě a takto definoval zbraň?“

Kritika Bruselu z více zemí EU

Debaty o zpřísnění pravidel pro soukromé držení zbraní se v posledních dnech čerstvě vedou v USA po útoku v San Bernardinu, při kterém střelci zavraždili čtrnáct lidí, sedmnáct lidí bylo zraněno.

Podobné debaty se ale vedou i v Evropě. Brusel navrhl zakázat legální držení poloautomatických zbraní, aby se nedostaly do rukou teroristů. Návrh ale vyvolal bouřlivou reakci v řadě zemí, včetně Česka. Většina tuzemských politiků se shoduje, že návrh omezuje práva občanů a hlavně podstatu problému vůbec neřeší.