Holocaust Romů zůstává mimo rozlišovací schopnost českých politiků

Písek – Zahraniční velvyslanci dnes v Letech na Písecku uctili památku českých Romů, kteří během 2. světové války zemřeli ve zdejším koncentračním táboře. Duchovní slovo při této příležitosti přednesl arcibiskup Dominik Duka. Stejně jako v minulých letech se ale ani letos pietního aktu vzpomínajícího romský holocaust nezúčastnil žádný vrcholný představitel české politické scény.

U památníku poblíž místa, kde stával sběrný tábor pro Romy, se sešlo asi sto vzpomínajících. Piety se zúčastnil mimo jiné americký velvyslanec Norman Eisen a zástupci velvyslanectví Německa, Rakouska, Maďarska, Velké Británie a Francie.

Arcibiskup Dominik Duka pronesl u památníku v Letech modlitbu. „Chceme Boha prosit za duši zemřelých, za uznání důstojnosti každé lidské osoby, za sebe navzájem,“ řekl kardinál. Podle něj bývalý sběrný tábor pro Romy v Letech představuje místo, které dokazuje, co může udělat lidská zloba, nenávist a nezodpovědnost. „Jsme tady, abychom všichni řekli ne těm, kteří se domnívají, že je možné pošlapávat důstojnost a práva druhých.“

Loni kritizovaný Nečas letos znovu nepřijel

Českou vládu na pietním aktu reprezentovala zmocněnkyně Monika Šimůnková. Prezidenta Miloše Zemana zastupovala pracovnice hradní kanceláře Libuše Benešová, premiér Petr Nečas za sebe do Let vyslal Pavla Kohouta, náměstka ministra vnitra; sám je na státní návštěvě Polska.

Absence čelných českých politiků na pietě v Letech ovšem nebyla výjimkou ani v minulých letech. Sám premiér Nečas se vzpomínky na zemřelé Romy nezúčastnil ani v loňském roce, do Let i tehdy za vládu zavítala pouze Monika Šimůnková. Sám Nečas potom Lety navštívil po kritice romských organizací v červenci.

Tábor v Letech u Písku byl otevřen v srpnu 1940 jako kárný pracovní. Do května 1943 jím prošlo 1308 Romů, 327 z nich v něm zahynulo (značná část z nich při epidemii tyfu) a přes pět stovek bylo převezeno do Osvětimi. Z koncentračních táborů se po válce vrátilo ani ne 600 romských vězňů. Podle odhadů tak nacisté zavraždili 90 procent českých Romů.

Pietní akt se v Letech tradičně koná v květnu, kdy zde v roce 1995 tehdejší prezident Václav Havel odhalil pomník na památku obětí místního sběrného tábora.

Od 70. let stojí na místě bývalého tábora velkokapacitní vepřín. Výbor pro odškodnění romského holocaustu, jenž dnešní pietu pořádal, roky usiluje o zbourání vepřína, který stojí v blízkosti památníku. „Byli bychom rádi, pokud by toto místo bylo trochu důstojnější,“ uvedl předseda Výboru pro odškodnění romského holocaustu Čeněk Růžička. Nečas loni řekl, že vláda nemá peníze na to, aby prasečák v Letech odkoupila a zrušila. Celkové náklady by se prý pohybovaly ve stovkách milionů korun.

Pietní akt v Letech
Zdroj: David Veis/ČTK