Ženy jsou ve vyšším věku schopné převzít starost o rodinné finance, muži to nedokážou, ukázal výzkum

Australský výzkum prokázal, že pokud se musí ženy v důchodovém věku kvůli kognitivnímu úpadku partnera začít starat o rodinné finance, jsou v tom výrazně úspěšnější než muži, když na ně tato povinnost ve staří připadne.

Ve stáří se u mnoha lidí snižují schopnosti správně se rozhodovat. Velmi často se to týká právě finančních záležitostí. Právě proto se tolik seniorů stává oběťmi nejrůznějších šmejdů a dělá rozhodnutí, která jim škodí. Tento pokles schopností ale není rovnoměrný, většinou se objeví u jednoho z partnerů dříve. 

Vědci z Queenslandské univerzity proto zkoumali, jak se liší schopnost partnerů dělat tato důležitá finanční rozhodnutí podle pohlaví. Ukázalo se, že ženy jsou schopné úplně převzít povinnosti svých mužských partnerů v situaci, kdy u nich dojde k intelektuálnímu úpadku. Opačně to ale neplatí, muži něčeho takového nebývají v případě manželčiných problémů schopni.

Výzkum vedla psycholožka Sarah Coundourisová. Otestovala v něm 63 heterosexuálních manželských dvojic ve věku nad šedesát let, výsledky popsala ve studii, která vyšla v odborném žurnálu Gerontology.

„Chtěli jsme pochopit, jestli jsou schopnosti správně se rozhodovat ohledně svých financí ovlivňovány nejen vlastním úsudkem, ale také vlastnostmi partnerů,“ uvedla. „Testovali jsme manželské páry na rychlost rozhodování, úsudek a duševní pružnost.“ Vědci se také zkoumaných dotazovali, jak vnímají schopnost svých partnerů rozhodovat se v otázce peněz.

„Ukázalo se, že když ženy zjistily u svých partnerů duševní pokles, dokázaly se adaptovat tak, že samy převzaly všechny finanční závazky a starosti. Opačně to ale neplatilo,“ popsala psycholožka. „Právě kapacita a ochota žen převzít tyto povinnosti je kriticky důležitá k tomu, aby se manželskému páru finančně dařilo,“ doplnila.

Se stářím přichází únava ducha

Duševní zpomalení, které přichází s věkem, je spojené zejména s tím, že senioři uvažují pomaleji a jsou hůř schopní soustředit se, koncentrovat se na více úkolů současně a pamatovat si nové informace. To všechno dohromady vede k tomu, že se zhoršuje jejich schopnost dělat správná rozhodnutí ohledně peněz.

Podle Coundourisové se muži starají celý život o „velké věci“, jako jsou investice a přípravy na důchod, zatímco ženy mají na starost častěji každodenní záležitosti, například běžné nákupy a placení účtů.

„Mohlo by se zdát, že je tato specializace výhodná, ale ukazuje se, že to má vážné následky, pokud jeden z partnerů zažívá kognitivní úpadek. Doufáme, že naše výsledky povedou k dalšímu výzkumu, který by ukázal, proč ženy mají schopnost převzít rodinné finance, zatímco muži ne.“ Věří, že by to mohlo pomoci starším rodinám ke kvalitnějšímu prožití stáří.