Za poslední týdny se stav podzemních vod zlepšil. Polovina vrtů je ale stále pod normálem

Nejnovější data Českého hydrometeorologického ústavu ukazují, jak se vyvíjí sucho v České republice. Ani vydatné deště zatím studny nenaplnily, ačkoliv došlo ke zlepšení zejména na severovýchodní Moravě a ve východních Čechách. Nejhorší situace zůstává na jihovýchodní Moravě.

„Stav podzemních vod se ve srovnání s předchozím týdnem při porovnání s dlouhodobými hodnotami v celkovém průměru zlepšil. I nadále však zůstává podnormální, i když jen mírně,“ uvedl Martin Zrzavecký z Českého hydrometeorologického ústavu.

Ke zlepšení podle něj došlo zejména na severovýchodní Moravě a východních Čechách. „Největší zlepšení ze silně podnormálního stavu na normální bylo v povodí Labe od Orlice po Doubravu a v povodí Opavy. V povodí Odry se stav hladin zlepšil až na mírně nadnormální hodnoty, které byly již od minulého týdne rovněž v povodí Olše a Ostravice,“ komentoval výsledky nejnovějších měření.

Stav podzemních vod ve 20. týdnu
Zdroj: CHMI
Stav podzemních vod ve 21. týdnu
Zdroj: CHMI

Jak je vidět na mapách porovnávající sucho v jednotlivých týdnech, po silných deštích výrazně ubylo sytě červených ploch, které značí mimořádně podnormální stav. Ten už zůstává pouze v oblasti soutoku Dyje a Moravy na jižní Moravě.

Ve většině oblastí středních a západních Čech hladina v mělkých vrtech ve srovnání s předchozím týdnem v celkovém průměru stagnovala. K mírnému zlepšení došlo pouze v povodí horní Vltavy a také horní i dolní Sázavy. Mimořádně nadnormální až silně nadnormální povodí se v České republice nevyskytují.

Zrzavecký: Stav podzemních vod se zlepšil, ale pořád jsou pod normálem (zdroj: ČT24)

Příliš vody není téměř nikde

„Výskyt mělkých vrtů s mimořádně nadnormální hladinou je ojedinělý a činí 2 % objektů, a to zejména na severovýchodní Moravě. Počet mělkých vrtů se silně až mírně nadnormální hladinou se zvýšil ze 4 % na 12 % s výskytem po celé republice. Počet vrtů, u nichž je hladina v mezích normálu, se zvýšil jen mírně (min. týden 24 %) a tvoří 33 % všech objektů,“ doplnil Zrzavecký. 

Odhadované dopady sucha na zemědělství
Zdroj: Intersucho

Podle něj tak v Česku stále zůstává víc než polovina vrtů, kde je hladina vody pod normálem. „Přičemž silně až mimořádně podnormální úrovně hladiny, tj. silného či mimořádného sucha má 44 % vrtů hlásné sítě s převážným výskytem v severovýchodních Čechách a na jihovýchodní Moravě,“ dodal.  Podle předpovědi meteorologů má však i tento týden v Česku pršet. 

Počasí 29. 5.–4. 6.
Zdroj: ČT24