Umělá inteligence zřejmě vyřešila záhadu Raffaelova obrazu Madona s růží

Kunsthistorikům se s pomocí umělé inteligence (AI) zřejmě povedlo rozluštit záhadu týkající se slavného obrazu renesančního mistra Raffaela, který má ve sbírkách madridské muzeum Prado. Odborníci se léta nemohli shodnout na tom, zda některé části olejomalby nazvané Madona s růží nejsou dílem jiného malíře. Algoritmus vyvinutý vědci z univerzity v britském Bradfordu nyní tuto verzi potvrdil – podle něj postavu svatého Josefa namalovala jiná ruka než Raffaelova.

O Raffaelově autorství celého obrazu se začalo pochybovat už v 19. století, protože z výjevu s Pannou Marií, malým Ježíškem a Janem Křtitelem se vydělovala postava svatého Josefa v pozadí. Někteří znalci dospěli k závěru, že Raffael obraz namaloval jen částečně – spekulovalo se, že jiného autora má nejen malba svatého Josefa, ale i část obrazu v popředí s ležícím květem růže.

Tým pod vedením Hassana Ugaila použil pro novou analýzu umělou inteligenci, která měla k dispozici detailní data o 49 obrazech, u nichž je Raffaelovo autorství jisté.

„Počítač zkoumá malby v obrovském detailu. Nejde jen o obličeje, AI studuje všechny části a učí se o barevnosti, odstínech, sytosti i tazích štětce. Porozumí obrazu na takřka mikroskopické úrovni, a takto nastudovala klíčové charakteristiky Raffaelova rukopisu,“ řekl Ugail.

AI určila, že Raffael nenamaloval obličej svatého Josefa, argumenty odborníci shrnuli v článku pro odborný časopis Heritage Science. „Analýza pomocí umělé inteligence prokazatelně určila, že zatímco postavy Panny Marie, Ježíše a Jana Křtitele bezpochyby namaloval Raffael, postavu svatého Josefa nikoli, tu vytvořil někdo jiný,“ uvedl další ze spoluautorů studie Howell Edwards.