Cigarety, klimatizace, teroristé: co způsobilo nejhorší požáry výškových budov

Požáry výškových budov jsou spojené s obrovskými riziky pro obyvatele i zasahující hasičské jednotky. Jejich příčiny jsou ale velmi různorodé.

Londýnským hasičům se ve středu podařilo zachránit velké množství lidí z hořící výškové budovy, kterou v noci na na západě Londýna zachvátil zničující požár. Hasiči nadále hledají další osoby, které možná ještě v obytném domě zůstaly, informovala mluvčí hasičů Dany Cottonová.

Stabilitu objektu podle ní monitorují odborníci a zatím se zdá, že je bezpečná. Panovaly obavy, že by se budova mohla zřítit. Přesný počet obětí zatím není znám, londýská police ví doposud o šesti mrtvých.

Jak bezpečné jsou výškové budovy v Česku (zdroj: ČT24)

Při pohledu do historie je ale vidět, že podobné katastrofy často končí až s desítkami mrtvých. Toto je deset nejhorších požárů výškových budov:


Garley Building, 20. listopadu 1996, Hongkong, Čína
41 mrtvých, 81 zraněných
Příčinou požáru byly rekonstrukce v šestnáctipatrovém objektu, oheň způsobilo svařování. Požár zasáhl především spodní a horní patra budovy, střed zůstal relativně v dobrém stavu.

Biljmeer Apartment, 4. října 1992, Amsterdam, Nizozemí
43 mrtvých, 26 zraněných
Příčinou požáru byl náraz izraelského nákladního letadla Boeing 747. Oheň zachvátil všech 9 podlaží budovy, ale nebyl primární příčinou většiny úmrtí.

Pátý blok nepojmenované výškové budovy, 15. listopadu 2010, Šanghaj, Čína
58 mrtvých, 70 zraněných
Osmadvacetipatrová budova shořela téměř celá; příčinou požáru bylo nedbale provedené svařování, které prováděla firma bez licence.

Hotel MGM Grand, 21. listopadu 1980, Las Vegas, Spojené státy
84 mrtvých, neznámý počet zraněných
V době požáru bylo v třiadvacetipatrovém hotelu asi 5000 osob, požár vypukl kvůli špatné elektrické izolaci v hotelové restauraci.

Hotel Dupont Plaza, 31. prosince 1986, Condado, Portoriko
97 mrtvých, 140 zraněných
Hotel byl úmyslně zapálen během silvestrovského večírku třemi zaměstnanci, kteří byli v právním sporu s vedením hotelu.

Tohid Town, 6. října 2005, Teherán, Írán
128 mrtvých, 90 zraněných
Z neznámých důvodů do desetipatrové stavby narazilo letadlo íránské armády, které se vracelo na základnu.

Hotel Winecoff, 7. října 1946, Atlanta, USA
119 mrtvých, 65 zraněných
Hotel byl postaven jako zcela nehořlavý, byl postaven podle všech norem – ale hořlavé bylo jeho zařízení. Požár zřejmě způsobila cigareta odhozená na matraci v chodbě.

Asch Building, 25. března 1911, New York, USA
146 mrtvých
V desetipatrové budově vypukl požár v textilní dílně umístěné v horních podlažích stavby. Jeho původem byl zřejmě nedopalek odhozený na hromadu látky. Důsledkem požáru byly rozsáhlé právní a bezpečnostní regulace.

Joelma, 1. února 1974, Sao Paulo, Brazílie
189 mrtvých
Pětadvacetipatrovou budovu zachvátil požár způsobený vadnou klimatizací na 11. podlaží. V blízkosti přístroje byl umístěný sklad vysoce hořlavého materiálu, takže se oheň rychle šířil.

World Trade Center, 11. září 2001, New York, USA
2312 mrtvých
Požár a následný kolaps byl způsoben nárazem letadel unesených teroristy.

Studio ČT24 k osmému výročí útoků na WTC (zdroj: ČT24)