Známý herec, neznámý voják. Výstava v Normandii přibližuje život francouzského herce Gabina

Události: Výstava o životě francouzského herce Jeana Gabina (zdroj: ČT24)

Výstava v Normandii zachycuje jednu z největších hvězd francouzské kinematografie Jeana Gabina v nezvyklé roli – ve vojenské uniformě. Herec proslulý mužnými charakterními rolemi se osobně podílel na osvobozování Francie a porážce třetí říše. Tato část jeho života zůstávala dlouho veřejnosti neznámá.

Jean Gabin se doma jen výjimečně bavil o svých rolích a před dětmi tajil i své válečné hrdinství. „Táta o tom nikdy nemluvil a my děti jsme se teprve po letech dozvěděly o tom, že se aktivně podílel na osvobození naší země,“ přiblížil Mathias Moncorgé, syn Jeana Gabina.

Právě o této méně známé kapitole Gabinova života vypráví výstava v Muzeu vítězství v Normandii. Herecká kariéra je upozaděna, i když si i milovníci filmů přijdou na své. K vidění je i celá řada rekvizit, včetně kabátu z filmu Napříč Paříží. „Je pravda, že ho mnoho lidí zná jen jako herce a nevědí nic o této jeho další stránce,“ soudí jeden z návštěvníků výstavy.

Stejně jako o faktu, že na začátku války musel Gabin před Němci uprchnout. Herec strávil dva roky ve Spojených státech. Odmítl točit německé propagandistické filmy a raději odešel do exilu. „Ze země odešel na nátlak Němců, kteří chtěli, aby hrál ve filmech německé produkce. Dokonce ho i vydírali, protože jeho synovec byl vězněn v Německu,“ uvedl kurátor výstavy Patrik Glatre.

V dubnu roku 1943 se přidal k silám generála Charlese de Gaulla, podílel se na osvobození Paříže a byl příslušníkem druhé tankové divize generála Philippa Leclerca. Jako velitel tanku se dostal až k Hitlerovu Orlímu hnízdu. Právě řada jeho osobních předmětů z válečného období dělá výstavu výjimečnou.

„Spojili jsme se také s muzeem vojenské techniky ve městě Saumur, odkud nám půjčili identický tank, jehož byl Jean Gabin velitelem,“ dodal ředitel muzea Godefroy Beaussire. Výstava v Normandii je k vidění do začátku listopadu, v příštím roce si pak Francie připomene 120. výročí hercova narození.