Zemětřesení v Indonésii má téměř stovku obětí. Turisté spěšně opouštějí ostrov Lombok

Události: Zemětřesení v Indonésii má skoro stovku obětí (zdroj: ČT24)

Počet obětí nedělního zemětřesení na indonéských ostrovech Lombok a Bali stoupl na 98, sdělil mluvčí indonéského úřadu pro zvládání přírodních katastrof. Přes dvě stě lidí utrpělo vážná zranění. Bilance mrtvých a zraněných ale podle něj patrně ještě poroste, protože do některých oblastí na těžce postiženém severu Lomboku se stále nedostali záchranáři. Podle českého ministerstva zahraničí nejsou mezi oběťmi zatím žádní zahraniční turisté.

Většinu obětí si zemětřesení vyžádalo na Lomboku, dva lidé zahynuli na sousedním Bali. Všech 91 mrtvých jsou Indonésané.

Podle místního představitele v provincii Západní Nusa Tenggara, kde se ostrov Lombok nachází, již počet obětí dokonce přesáhl stovku. „V důsledku nedělního zemětřesení o síle 7,0 stupně zahynulo 142 lidí,“ řekl televizi Metro představitel provinční vlády Rosiady Sayuti. „Mnoho domů bylo zcela srovnáno se zemí,“ dodal.

Práci záchranářů komplikují výpadky elektřiny, poničené mosty a špatné telefonické spojení. Indonéská armáda vyslala na Lombok a Bali tři letadla se zdravotníky a humanitární pomocí. Jen na Lomboku otřesy poničily tisíce budov.

Turisté se snaží dostat pryč, někteří přišli o pasy

Mezinárodní letiště na Lomboku, který patří stejně jako Bali mezi oblíbené turistické destinace, zaplavili narychlo evakuovaní zahraniční turisté. Vedení letiště proto podle britského deníku The Guardian požádalo letecké společnosti, aby přidaly další spoje.

Turisté opouštějí ostrov Lombok
Zdroj: REUTERS/Beawiharta

Řada turistů přišla kvůli urychlenému opuštění hotelů, které se po otřesech zřítily, o doklady. Podle mluvčí ministerstva zahraničí Michaely Lagronové se tento problém týká i několika Čechů, ti už jsou ale v kontaktu s českým zastupitelským úřadem. 

Mluvčí ministerstva zahraničí: Na místě panuje chaos (zdroj: ČT24)

„V tuto chvíli doporučujeme českým turistům na Lomboku, kteří hodlají v nejbližších hodinách ostrov opustit, aby tak učinili primárně letecky. V případě, že při neštěstí přišli o doklady, mohou se obrátit na helpdesk Francie a Španělska, který by měl být během dne na letišti v Mataramu otevřen pro všechny občany EU. Náhradní cestovní doklady pro návrat do ČR jim může vystavit náš honorární konzulát na Bali nebo v Jakartě,“ uvedla Lagronová.

Českým turistům, kteří nemusí ostrov opustit v nejbližších hodinách, ministerstvo doporučuje, aby zůstali na místě alespoň do úterý, než se evakuační situace stabilizuje.

Kromě letadel jsou turisté z ostrova evakuováni také prostřednictvím trajektů.