Z oceláren Azovstal v Mariupolu byli evakuováni všichni starci, ženy a děti, uvedl Kyjev

Z oceláren Azovstal v ukrajinském Mariupolu již byli evakuováni všichni senioři, ženy a děti. Na síti Telegram to v sobotu oznámila ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková. Ukrajinská vláda předtím uvedla, že z Azovstalu, který obléhá ruská armáda, se podařilo evakuovat padesát lidí. Ruské ministerstvo obrany následně podle agentury Reuters sdělilo, že operace s cílem evakuovat civilisty z Azovstalu skončila. Podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského bylo z areálu zachráněno více než tři sta civilistů.

„Prezidentův příkaz byl splněn: ženy, děti a starší lidé byli z Azovstalu evakuováni,“ napsala Vereščuková. „Tato část humanitární operace byla dokončena,“ dodala vicepremiérka.

Šéf kanceláře ukrajinského prezidenta Andrij Jermak dříve na Telegramu sdělil, že evakuace je obtížná. „Rusové neustále provokují, nepřestali střílet, pokračovali v útocích. Podařilo se nám ale odvézt padesát civilistů. Jsou to ženy, děti a staří lidé. Evakuační operace bude pokračovat, nezastavíme ji,“ napsal Jermak.

Stejný počet civilistů se podařilo z místa dostat také v pátek. Stanice CNN uvedla, že informaci o sobotní evakuaci zatím nepotvrdil Mezinárodní výbor Červeného kříže, který se s ní snaží pomáhat.

Podle proruských separatistů z Doněcké oblasti bylo v průběhu soboty odvezeno z podzemních krytů pod ocelárnou do bezpečí padesát lidí, stejný počet se podle ukrajinské vlády dostal pryč i v pátek. Prezident Zelenskyj řekl, že z oceláren se už podařilo evakuovat přes 300 civilistů.

Ukrajinský prezident také ve večerním projevu uvedl, že úřady se nyní zaměří na „evakuaci zraněných a zdravotníků“ a také na práci na humanitárních koridorech pro všechny obyvatele Mariupolu a okolí. 

V ocelárnách zůstávají vojáci

V komplexu je pravděpodobně stále několik set obránců, kteří se odmítají vzdát, a podle mariupolských úřadů také desítky civilistů.

Agentura AP informovala o tom, že ukrajinská vláda požádala mezinárodní organizace, aby pomohly z oceláren dostat i obránce. „Pracujeme také na diplomatické možnosti, jak naše vojáky dostat z Azovstalu,“ sdělil prezident Volodymyr Zelenskyj. „Zapojili se vlivní vyjednavači včetně vlivných států,“ dodal.