Mariupol je symbol hrdinství, morálka bude rozhodující, říká generálporučík ve výslužbě Macko

Bývalý velitel Výcvikového centra spojeneckých sil NATO Pavel Macko k ukrajinské obraně před ruskou agresí (zdroj: ČT24)

Morálka bude v dalších fázích konfliktu na Ukrajině rozhodující, věří generálporučík ve výslužbě a bývalý velitel Výcvikového centra spojeneckých sil NATO Pavel Macko. Vzdor jednotek v Mariupolu je podle něj symbolem hrdinství a odolávání obrovskému ruskému tlaku ukrajinské vojáky povzbuzuje, řekl Macko ČT. Evakuace civilistů z Azovstalu je podle něj v ruském zájmu. Jejich přítomnost by totiž zkomplikovala dobývání.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (květen 2022)

  • 6:47

    Ukrajinské město Apostolove, které leží sedmatřicet kilometrů od města Kryvyj Rih, zasáhly ruské rakety. Starosta města Andrej Osa oznámil, že o život přišli čtyři lidé a jeden byl zraněn, píše ukrajinský server The Kyiv Independent.

  • 5:54

    Ukrajinský voják v zákopech na donbaské frontě.

    Ukrajinský voják v zákopech na donbaské frontě, Autor: Gleb Garanich, Zdroj: Reuters
    Zdroj: ČT24
  • 5:49

    Výkonný ředitel Agentury Evropské unie pro bezpečnost letectví Patrik Ky prohlásil, že se velmi obává o bezpečí na Západě vyrobených letounů, pokud budou v Rusku létat bez přístupu k náhradním dílům a řádné údržbě. Rusko nemá kvůli sankcím za invazi na Ukrajinu k servisu a náhradním dílům přístup.

Ukrajinští vojáci se nadále brání v ocelárnách Azovstal v Mariupolu. Podle Macka má obrana stále částečně vojenský význam. „Protože dokud Rusové nemají Mariupol úplně ‚čistý’, nemohou deklarovat, že ho plně ovládají,“ zdůvodnil.

Upozornil, že jakmile by ukrajinská vojska město opustila, Rusko by definitivně získalo kontrolu nad souvislým pásem území. „Který v tom nejhorším případě dokážou na vnějším okraji blokovat,“ podotkl. Domnívá se, že taková situace by hrála výraznou roli v případném vyjednávání o míru.

Jakmile by navíc ukrajinské síly nechaly území pod kontrolou Kremlu, bylo by těžké ho získat zpět. „Koneckonců samotný Mariupol je ukázkou toho, jak těžké bylo pro Rusy ho dobýt. A stejně těžké by mohlo být v budoucnosti pro Ukrajince ho získat zpět,“ předeslal bývalý velitel výcvikového centra NATO.

Podle Macka je evakuace civilistů z Azovstalu v ruském zájmu, a to zejména „po zahanbujících zprávách ze severní Ukrajiny“. Jejich přítomnost by totiž také politicky zkomplikovala dobývání železáren. „Po evakuaci těchto civilistů se pokusí definitivně převzít kontrolu nad komplexem, i když je to pro ně riskantní. Potřebují prostě Mariupol dobýt,“ uvedl.

„Síly se vyrovnávají“

Generálporučík ve výslužbě ale připustil, že v tomto okamžiku je boj v Mariupolu více symbolem. „Podobně, jako bylo symbolické to, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zůstal v Kyjevě v té kritické chvíli, kdy se ho dokonce snažili zabít,“ připomněl. Podobně i odpor v Mariupolu se podle něj stal symbolem hrdinství, který posiluje morálku bránících se jednotek.

Příběh o stále vzdorujících obráncích přitom Macko považuje pro ukrajinskou armádu za mimořádně důležitý. „Protože ukrajinští vojáci nemají možnost vystřídání. Jsou v intenzivních bojích sedmdesát dní a zpráva o tom, že lze odolávat takovému vojenskému tlaku, samozřejmě povzbuzuje ukrajinské vojáky na všech úsecích kontaktního boje,“ vysvětlil.

Macko se domnívá, že právě morálka bude rozhodující v dalších fázích konfliktu, neboť síly se postupně vyrovnávají. „Teorie říká, že pro obranu krajiny je v takovéto válce nejdůležitější samotné odhodlání a odvaha se bránit. Ale samozřejmě s prázdnýma rukama to nestačí,“ řekl s tím, že Ukrajinci postupně vojenské technologie dostávají.

Každá vojenská síla má podle něj tři komponenty – intelektuální, materiální a morální. Potřebné jsou přitom všechny tři. „Ale deficit v té technologické části lze těmi dvěma komponenty – způsobem, jakým používáte nástroje, a odhodláním – vykompenzovat,“ míní.