Volby v jihomaďarské baště Fideszu ukázaly, že Orbánova pozice není neotřesitelná

Maďarská vládnoucí strana Fidesz v neděli utrpěla porážku ve volbě starosty města Hódmezövásárhely. Hlasování v tomto jihomaďarském městě je považované za významný test před dubnovými parlamentními volbami. Vítězství nezávislého kandidáta Pétera Márkiho-Zaye, podporovaného opozicí, naznačilo, že Viktor Orbán by nemusel mít cestu k dalšímu funkčnímu období v čele vlády a k ústavní většině tak snadnou, jak se doposud mínilo.

Márki-Zay v jihomaďarském městě porazil svého protikandidáta vládního Fideszu s poměrně výrazným náskokem. Podle agentury MTI získal 57,49 procenta hlasů, zatímco jeho hlavní soupeř Zoltán Hegedüs jen 41,63 procenta.

Město Hódmezövásárhely je přitom podle agentury Reuters baštou Orbánova muže Jánose Lázára, ministra řídícího úřad vlády. „V první řadě bych chtěl poděkovat všem, kteří přišli volit, protože vysoká volební účast je vždy nejlepším výsledkem a úspěchem,“ uvedl Lázár, který je kritizovaný za sídlo, které si v obci údajně vystavěl pod cizím jménem.

Horizont ČT24: Volby v jihomaďarské baště Fideszu překvapily (zdroj: ČT24)

„Dokonce i mí nejlepší přátelé říkali, že dají radši hlas Fideszu. Budou hlasovat pro Fidesz, protože se bojí,“ řekl vítěz voleb Márki-Zay.

Hlasování o novém starostovi se zúčastnil nebývale vysoký počet voličů, přes 62 procent. Volby se konaly předčasně, protože bývalý starosta István Almási z Fideszu loni v listopadu zemřel.

Vítězství Márkiho-Zaye zajistilo to, že ho podpořily všechny opoziční strany, včetně socialistů i radikálního pravicového Jobbiku, který je podle předvolebních průzkumů podpory mezi voliči na druhém místě za Fideszem.

„Výsledek má dalekosáhlý psychologický význam. Ukazuje, že Fidesz je porazitelný dokonce i v místě, jako je toto. Výsledek by mohl opoziční strany povzbudit k akci a změně strategie,“ uvedl politický analytik Robert Laszlo.

Je však otázka, nakolik se opozice dokáže spojit v celostátních volbách. Dosavadní pokusy jít do voleb 8. dubna společně ztroskotaly.