Vojáci KLDR krátce překročili hranici s Jižní Koreou, uvedl Soul. Zahnaly je varovné výstřely

Severokorejští vojáci v neděli krátce překročili hranice s Jižní Koreou, jejíž armáda na to reagovala varovnými výstřely. Oznámil to jihokorejský generální štáb. KLDR předtím vypustila na území svého jižního souseda stovky balonů s odpadem.

Několik severokorejských vojáků, kteří se věnovali blíže neurčeným pracím na severní straně hranice, v neděli okolo poledne překročilo vojenskou demarkační linii. U sebe měli stavební nářadí a někteří byli ozbrojeni. Na své území se vrátili okamžitě poté, co jihokorejská armáda několikrát varovně vystřelila a spustila varovné vysílání.

Žádné další podezřelé aktivity KLDR neprováděla, doplnila jihokorejská armáda. Severokorejští vojáci podle ní zřejmě nepřekročili hranici úmyslně, protože tak učinili v zalesněné oblasti, kde není jasně viditelné značení.

Bližší informace armáda v Soulu neposkytla, podle jihokorejských médií se však incident týkal asi dvaceti až třiceti severokorejských vojáků, kteří pravděpodobně zabloudili. U sebe měli například krumpáče.

Demilitarizované pásmo mezi oběma zeměmi je dlouhé 248 kilometrů a široké čtyři kilometry. Jde o nejvyzbrojenější hranici na světě, píše AP; na obou stranách střeží podminované ploty z ostnatého drátu vojáci. Jde o dědictví války z let 1950 až 1953. Obě země jsou od té doby de facto ve válečném stavu, protože konflikt skončil jen příměřím, nikoliv podpisem mírové smlouvy.