Většina pejskařů v Americe je skeptická vůči očkování, odhalila nová studie

Horizont ČT24: Většina majitelů psů v USA je skeptická k očkování (zdroj: ČT24)

Nedůvěra k očkování a vakcínám, která kulminovala během pandemie covidu-19, se přenesla i mezi majitele a chovatele psů ve Spojených státech. Výzkumníci Bostonské univerzity zjistili, že velká většina pejskařů má vůči vakcinaci svých čtyřnohých miláčků větší či menší výhrady. Výrazný trend ve svých ordinacích už delší dobu zaznamenávají i veterináři, očkovaných psů ale paradoxně nijak výrazně neubývá.

V drtivé většině států USA se psi musí povinně očkovat proti vzteklině. Na rozdíl od ní ale americké úřady zpravidla nevyžadují mandatorní ochranu proti jiným závažným onemocněním: psince a parvoviróze, ale ani proti dalším infekcím. Veterináři se navíc stále častěji setkávají s nedůvěrou majitelů psů vůči očkování.

Trend teď potvrzuje i nová studie Bostonské univerzity. Její výzkumníci zjistili, že 37 procent pejskařů aktuálně považuje veterinární vakcíny za nebezpečné, 22 procent za neúčinné a 30 procent dotázaných se domnívá, že jsou zbytečné.

„Věděli jsme, že výhrady proti vakcinaci psů existují. A to díky našim neoficiálním a žitým zkušenostem. Nevěděli jsme ale, že jsou tak všudypřítomné,“ uvedl výzkumník Matt Motta z Katedry veřejného zdraví Bostonské univerzity.

Pochybnosti prostupují společností

Data by měla teoreticky signalizovat mimořádný pokles v očkování domácích zvířat. Nic takového se ale zatím neděje. „Chápu to váhání veřejnosti kolem vakcín obecně. Pokud jde ale o psy, myslím si, že jsou docela nutné. Psi jsou prostě mnohem méně čistotní než my lidé a dokážou chytit spoustu různých věcí. A pokud se dál šíří, není to dobré,“ říká majitel psa z Long Beach SinJin Chun.

To, že se očkování psů zatím stále drží, a to i přes pochybnosti většiny majitelů, je fakt, který potvrzují i statistiky. „To, že lidé mají negativní názory na očkování, neznamená, že by své mazlíčky neočkovali,“ vysvětluje Motta.

Pochybnosti v nedávné minulosti živily často nesmiřitelné debaty ohledně účinnosti a přínosu vakcín proti koronavirům u lidí. „Myslím, že jde o zpochybňování řady věcí ve světě. A mám za to, že to zapadá do veškeré skepse, kterou ve společnosti vidíme,“ podotkl veterinář Todd Calsyn z Laurel Pet Hospital v Los Angeles.