Nový výzkum slibuje účinné očkování proti vzteklině pro psy. Žádné injekce, stačí polknout

Vědci objevili nový způsob, jak zastavit šíření vztekliny. Dokázali zabránit této nemoci, aby poškodila imunitní systém. Doufají, že tím najdou zbraň proti šíření choroby.

Vzteklina po celém světě ročně připraví o život přes 60 tisíc lidí, nejčastěji v chudých a venkovských oblastech. Vědci doufají, že nový výzkum povede ke vzniku lepších nástrojů k boji proti nemoci. Základem boje proti vzteklině jsou očkování pro psy, která by se dala podávat ústní cestou. A právě k nim nový výzkum směřuje.

Výsledky výzkumu vyšly v odborném žurnálu Cell Reports. Jeho autoři zkoumali, jak se virus vztekliny přenáší a šíří. Jako první pozorovali, jak se jeden protein produkovaný virem vztekliny naváže na kriticky důležitý buněčný protein Stat1 – a tím zastaví reakci imunitního systému.

Díky těmto pozorováním byli vědci schopní vytvořit upravenou verzi viru, která je už imunitním systémem zranitelná. A právě z této verze viru by rádi připravili očkovací látku, který by chránila před vzteklinou.

„Můžeme velice specificky měnit virus vztekliny a ovlivňovat jak pořadí, tak i strukturu proteinů,“ uvedl hlavní autor výzkumu Greg Moseley. „Upravený virus se může dále rozmnožovat, ale už není schopný zastavit možné imunitní reakce organismu,“ dodal vědec. Oslabený virus by v těle vyvolal velmi silnou imunitní reakci – ve vakcíně by před smrtelnou nemocí chránil.

Vědci budou nyní testovat tyto změny v laboratorním prostředí právě na vakcíně. Pokud uspějí a podaří se jim prosadit tyto výsledky také u regulátorů, mohlo by v dohledné době vzniknout očkování podávané psům perorálně – tedy ústně.

„Pokud získáme dostatečně velkou imunitu v psí populaci, tak vzteklina prostě vymře. Bezpečná a efektivní orální vakcína pro psy by eliminaci viru hodně pomohla,“ řekl pro deník Guardian Moseley.

Psí riziko

Psi jsou až v 99 procentech případů zodpovědní za přenos viru vztekliny na člověka. Říkají to data Světové zdravotnické organizace. Vzteklina je téměř vždy smrtelná – i pokud je lékařská péče poskytnuta velmi rychle, je natolik nákladná, že na ni má jen málokdo.

Před rokem oznámila Světová zdravotnická organizace globální strategii, jejímž cílem je celosvětová likvidace vztekliny do roku 2030. Doposud k tomu chyběla mezinárodní koordinace i dostatek financí.

Očkování pro psy už sice existují, ale všechny je nutné aplikovat injekcí, což je při množství psů v podstatě nemožné.