Velitel ruské Tichomořské floty přišel o funkci během manévrů, které měly udělat dojem na čínského ministra

Admirál Sergej Avakjanc už nevelí ruské Tichomořské flotě, oznámil místopředseda ruské vlády a představitel ruského vůdce na Dálném východě Jurij Trutněv. Odchod admirála z čela loďstva, kterému velel od roku 2012, následoval po mimořádné prověrce, vyhlášené ruským ministrem obrany minulý pátek.

Uvedení celé Tichomořské floty do bojové pohotovosti a její manévry měly podle komentátorů udělat dojem na čínského ministra obrany Li Šang-fua, přijíždějícího na návštěvu Moskvy. Velitel loďstva byl podle médií odvolán ještě během cvičení. Ruské ministerstvo obrany ponechalo tyto informace bez vyjádření.

Tisková služba Tichomořské floty podle ruské státní agentury TASS uvedla, že admirál je na dovolené, po které odejde do zálohy vzhledem k tomu, že tento měsíc dosáhl věku 65 let. Avakjanc má podle Trutněva stanout v čele štábu, který bude koordinovat činnost armádních sportovních středisek a středisek vlastenecké výchovy mládeže v regionech.

Avakjance má podle zdrojů z ministerstva obrany vystřídat v čele floty admirál Viktor Liina, který nyní velí Baltskému loďstvu. Oficiálně tyto informace nebyly potvrzeny.

  • Flota označuje celé loďstvo či velkou skupinu lodí různých druhů (ruská Tichomořská flota, americká Pacifická flota). 
  • Flotila označuje malou flotu, tedy menší skupinu plavidel zpravidla stejného druhu (například ponorek). 

Loďstvo se zapojilo i do války proti Ukrajině

Jednotky Tichomořské floty se účastní i války Ruska proti Ukrajině. Loni na podzim vojáci ze 155. brigády námořní pěchoty žádali gubernátora Přímořského kraje o nezávislé prověření počínání důstojníků, zodpovědných podle nich za vysoké ztráty. Brigáda podle vojáků přišla během čtyř dnů v boji o tři sta mužů.

Ministerstvo obrany ale tvrdilo, že ztráty brigády nepřesáhly jedno procento jejího stavu, připomněla ruská redakce BBC. Později o vysokých ztrátách námořní pěchoty informovaly i jiné zdroje, včetně britské vojenské rozvědky.