V prezidentských volbách v Íránu zvítězil reformista Pezeškján

V druhém kole íránských prezidentských voleb zvítězil reformní kandidát Masúd Pezeškján. V sobotu brzy ráno to oznámilo íránské ministerstvo vnitra, podle kterého volební účast v druhém kole předčasného hlasování dosáhla bezmála 50 procent. Poslanec a kardiochirurg Pezeškján, který se zavázal Írán otevřít světu, zvítězil nad ultrakonzervativním politikem Saídem Džalílím.

„Podáme všem ruku přátelství,“ prohlásil po svém volebním vítězství devětašedesátiletý Pezeškján. „Pracujme všichni na rozvoji země,“ dodal. Vzhledem ke složité politické situaci a mocným zájmovým skupinám v Íránu však podle agentury DPA není jasné, zda lze od Pezeškjánova vítězství skutečně očekávat výraznou změnu ve směřování země.

„Nic od něj nečekám. Jsem šťastná, že hlasování omezí zastánce tvrdé linie,“ citovala agentura AP pracovnici banky, která pro Pezeškjána hlasovala. „Doufám, že dokáže vrátit státní správu do stavu, kdy budou moci všichni lidé cítit, že existuje zítřek,“ dodala.

V zemi s asi jednašedesáti miliony možnými voliči Pezeškján získal 16,3 milionu hlasů, Džalílí pak 13,5 milionu. Příznivci reformisty prezidentského klání vyšli podle agentury AP už za svítání při oznámení předběžných výsledků do ulic Teheránu a dalších íránských měst.

Agentura Reuters později uvedla, že Pezeškjánovi stoupenci podle záběrů na sociálních sítích tančili v ulicích měst a obcí po celé zemi, zatímco motoristé na silnicích oslavně troubili klaksony. Obyvatelé města Orúmíje, rodiště zvoleného prezidenta na severozápadě země, si podle svědků rozdávali sladkosti.

První kolo prezidentské volby se konalo 28. června. Svůj hlas v něm odevzdalo 40 procent oprávněných voličů, což bylo nejméně od islámské revoluce z roku 1979. V pátečním druhém kole účast činila 49,8 procenta.

Předčasné prezidentské volby se v Íránu konají poté, co v květnu při nehodě vrtulníku zemřel tehdejší prezident Ebráhím Raísí. V islámské republice, kde je nejvyšší autoritou ajatolláh Alí Chameneí, nová hlava státu podle médií zřejmě větší změny nepřinese. Chameneí také jmenuje členy Rady dohlížitelů, která už před prvním kolem rozhodla, který z kandidátů může z ideologického hlediska ve volbách nastoupit.