Kritik mravnostní policie vyhrál první kolo íránských voleb

Horizont ČT24: Pezeškján íránským prezidentem (zdroj: ČT24)

První kolo předčasných prezidentských voleb v Íránu vyhrál jediný umírněný kandidát. Kardiochirurg a bývalý ministr zdravotnictví Masúd Pezeškján během kampaně kritizoval třeba mocnou mravnostní policii. Nicméně i on je věrný faktickému vládci země ajatolláhu Alí Chámeneímu. Zásadní obrat proto nelze čekat ani v případě jeho definitivního vítězství tento pátek v druhém kole. Předčasné volby se konají kvůli smrti předchozí hlavy státu Ebráhíma Raísího, se kterým se zřítil vrtulník.

V prvním kole, které se konalo v pátek, se žádnému kandidátovi nepodařilo získat nadpoloviční většinu hlasů. Po sečtení více než čtyřiadvaceti milionů hlasovacích lístků vede umírněný politik Pezeškján před ultrakonzervativním Saídem Džalílím.

V předvolební kampani, které dominovali zastánci tvrdé linie, vystupoval kandidát Masúd Pezeškján jako umírněný politik, který podporuje práva žen, větší sociální svobody, opatrný odstup od Západu a hospodářské reformy.

Ani nový prezident nutně neznamená změnu

„Už čtyřicet let se snažíme uspokojivě vyřešit problém hidžábu a způsob, jakým se k tomu staví muži u moci. A upřímně řečeno: vyřešili jsme ho, nebo jsme ho ještě zhoršili?“ zeptal se Pezeškján ve svém projevu.

Odpovědí obsaženou v této řečnické otázce jsou události z roku 2022. Tehdy v rukou mravnostní policie zemřela dvaadvacetiletá Mahsa Amíníová – zadržená kvůli tomu, že neměla hidžáb nasazený správně. Při potírání následných protestů íránské bezpečnostní síly zabily stovky lidí.

Vstřícnější postoj zaujímá Pezeškján i k západním zemím. Slibuje si od toho zlepšení hospodářské situace, na kterou doléhají sankce. Opačný názor má jeho soupeř a pravděpodobně také skutečný vládce Íránu ajatolláh Alí Chameneí.

Pokud umírněný kandidát volby vyhraje, podle médií to zemi větší změny nepřinese. Pezeškján musel také před volbami projít sítem mocné konzervativní Rady dohlížitelů, přičemž nezpochybnil například nepřátelský postoj vůči Izraeli nebo podporu ruské agrese na Ukrajině.