Nic nenasvědčuje tomu, že by na vrtulník s Raísím někdo zaútočil, uvedli íránští vyšetřovatelé

Tomu, že by havárie vrtulníku, při které minulý týden zahynul íránský prezident Ebráhím Raísí, byla výsledkem útoku, nic zatím nenasvědčuje, uvedla íránská státní média s odkazem na vojenské vyšetřovatele. Podle jejich prohlášení vrtulník vzplál krátce poté, co narazil do horského úbočí. Příčina nehody je podle armády stále předmětem vyšetřování.

Vyjádření generálního štábu íránských ozbrojených sil odvysílala ve čtvrtek pozdě v noci íránská televize. Podle agentury AP jde o první prohlášení armády k nehodě v hornatém terénu nedaleko ázerbájdžánských hranic, při které kromě Raísího zahynul íránský ministr zahraničí Hosejn Amírabdolláhján a dalších sedm lidí.

Vyšetřovatelé podle prvních zjištění na havarovaném stroji nenašli žádné stopy po projektilech nebo jiných vnějších vlivech. Běžná byla i poslední komunikace mezi zříceným vrtulníkem a dalšími dvěma doprovodnými helikoptérami, která se odehrála zhruba devadesát vteřin před nehodou. Vrtulník s prezidentem také před neštěstím nijak nezměnil svou letovou dráhu.

Prezident s šéfem diplomacie v neděli letěli ze slavnostního otevření přehrady s ázerbájdžánským prezidentem Ilhamem Alijevem. V hornaté oblasti na severozápadě Íránu byl silný déšť, mlha a vítr. Záchranné složky vrak stroje nalezly až v pondělí brzy ráno a krátce poté íránská státní média potvrdila Raísího úmrtí.

Poslední okamžiky letu popsal íránské státní televizi v úterý šéf Raísího kanceláře. Počasí podle něj bylo zpočátku jasné, trojice vrtulníků ale po zhruba půl hodině vletěla do mraků. Krátce nato se stroj s prezidentem ostatním ztratil. Dvě zbývající helikoptéry pak v místě několik minut kroužily, kvůli špatné viditelnosti ale brzy přistály v nedalekém měděném dole, píše agentura DPA.

Vrtulník Bell 212 americké výroby, ve kterém Raísí cestoval, není podle některých expertů uzpůsoben k letu za nízké viditelnosti. Agentura AP stroj označila za zastarávající.