V Pákistánu se zasekla po domácku vyrobená lanovka, záchranáři vyprostili všech osm lidí

Na severu Pákistánu se v úterý ráno zasekla lanovka s osmi osobami, a to 275 metrů nad roklí. Podle tamních médií mělo jít o sedm studentů a jednoho učitele, kteří tak cestovali do školy. Pákistánské záchranné složky na místě zasahovaly s pomocí dvou vojenských vrtulníků, ty podle zpravodajských agentur vyprostily dvě děti. Stroje následně armáda s příchodem noci stáhla. Pákistánské ministerstvo vnitra ve večerních hodinách informovalo o tom, že se podařilo evakuovat všech osm osob. Záchranné práce komplikoval silný vítr. Ze svízelné situace se dostali díky vrtulníku i improvizované „sedačce“, píše agentura AP.

Nehoda se stala v hornaté oblasti u města Battagram, asi dvě stě kilometrů severně od hlavního města Islámábádu. Lanovka visí od sedmi hodin místního času (4:00 SELČ) na jednom laně, druhé se přetrhlo, informovala agentura Reuters.

Obsluha podomácku vyrobené lanovky se nejprve snažila o opravu, což se nepovedlo. Po čtyřech hodinách využila tlampače místní mešity k volání o pomoc. Podle agentury AFP to byl jediný způsob, jak komunikovat s úřady na druhé straně údolí, přes něž nevede most ani silnice. Právě kvůli prakticky neexistující infrastruktuře si místní vybudovali lanovku, kterou děti jezdí do školy.

Místní činitelé nejdříve oznámili vysvobození dvou dětí, armáda pak informovala o záchraně dalších tří, aniž by specifikovala, jakým způsobem se ze svízelné situace dostali. Záchranné práce podle vojáků pokračovaly i poté, co z nich byl stažen vojenský vrtulník. Na zemi byla posléze instalována světla, uvedl pro agenturu Reuters bezpečnostní zdroj.

Tentýž zdroj dodal, že do oblasti byli vysláni odborníci a na lano byl připevněn malý nosič, který měl děti jedno po druhém zachránit. Vyprošťování pak pokračovalo za využití zbývajícího lana, na které bylo připojeno druhé, menší zařízení, které cestující jednoho po druhém přepravovalo do bezpečí.

Podle AP se objevily záběry, které ukazovaly, jak lidé postupně přitahují ze vzduchu chlapce uvázaného v sedáku, zatímco se lano houpalo ve větru na pozadí hornaté krajiny. „Skvělá týmová práce armády, záchranných orgánů, okresní samosprávy a také místních obyvatel,“ uvedl večer prozatímní premiér Pákistánu Anvar Hakk Kakar. 

„Nařídil jsem úřadům, aby provedly bezpečnostní inspekce všech takových soukromých lanovek a zjistily, jestli jsou bezpečné pro provoz a používání,“ napsal na sociální síti X Hakk Kakar.

Záchranná operace poutala v Pákistánu obrovskou pozornost. Mnozí Pákistánci sledovali přes den v televizi, jak se záchranáři spouštěli k lanovce z vrtulníku na laně.