V New Yorku by mohl padnout první trest smrti po šesti dekádách. Žalobce ho chce pro teroristu

Události: V New Yorku by mohl padnout trest smrti (zdroj: ČT24)

V New Yorku by mohl padnout první hrdelní rozsudek po šedesáti letech. Žalobce ho žádá pro islamistického teroristu Sayfulla Saipova. V roce 2017 vjel dodávkou na rušnou cyklistickou stezku na Manhattanu a zabil osm lidí. Podle prokurátora by muž mohl být nebezpečný i ve vězení. Jde o první návrh trestu smrti za vlády prezidenta Joea Bidena, který sliboval jejich zrušení na federální úrovni.

Nákladní vozidlo, které se v plné rychlosti řítí proti pěším a cyklistům, je noční můra Newyorčanů. Tento měsíc například prchal před policisty řidič, který svojí bezohlednou jízdou s dodávkou zranil osm lidí.

Incident se odehrál ve dnech, kdy soud na Manhattanu rozhoduje, jestli v podobném případu vynese trest smrti. Naposledy byla poprava v New Yorku provedená v roce 1963.

Sayfullo Saipov se chtěl stát bojovníkem teroristické skupiny Islámský stát. Uzbek, který se do Ameriky dostal na základě loterie o zelenou kartu, provedl v roce 2017 teroristický útok. „Přiznal se, že si půjčil dodávku a přejížděl s ní cyklisty a pěší. Osm lidí zabil a několik dalších zranil,“ uvedl soudní zpravodaj agentury AP Bobby Calvan.

Trest smrti může zafungovat jako pobídka

Muž najel i do školního autobusu. Podle žalobců se radoval z mrtvých a žádal vyvěšení islamistické vlajky v nemocnici, kde byl na ošetření. Rozhodování poroty o trestu smrti nebude jednoduché. Byl to v New Yorku druhý nejkrvavější teroristický útok od 11. září 2001.

„Pokud někdo spáchá teroristický čin, aby se tím stal mučedníkem, pak pravděpodobnost trestu smrti je přímo pobídkou k páchání těchto zločinů,“ myslí si právní expert na trest smrti Robert Dunham.

I v případě hrdelního trestu nebude popravený za éry prezidenta Bidena. Čekají se odvolání a přezkoumání, která se mohou táhnout desítky let.