V New Yorku útočil jménem IS mladý Uzbek. Živil se jako řidič, o radikalizaci policie nevěděla

Útočníkem z New Yorku je devětadvacetiletý Uzbek (zdroj: ČT24)

Útočníkem, který v úterý večer v New Yorku najížděl autem do lidí a osm jich zabil, je podle policejních zdrojů devětadvacetiletý Uzbek Sayfullo Saipov žijící v USA od roku 2010. Do země se dostal na základě takzvané zelené karty umožňující trvalý pobyt. Policie útok vyšetřuje jako teroristický čin - následně americká federální prokuratura oznámila, že obvinila Saipova z terorismu. Mezi osmi oběťmi je podle úřadů pět občanů Argentiny a Belgičan. Americká vláda nevylučuje, že přidá Uzbekistán na seznam zemí vystavených zákazu migrace do USA.

Trump označil Saipova za "zvíře" a prohlásil, že ho možná odešle do věznice na kubánském Guantánamu.

Federální úřad pro vyšetřování (FBI) mezitím uvedl, že zjišťuje informace o dalším Uzbekovi, kterého chce v souvislosti s útokem vyslechnout.

Saipov je při vědomí a v nemocnici komunikuje s vyšetřovateli. Podle televize ABC zatím není jasné, co policistům sdělil, podle některých z nich se ale zdá, že je na svůj čin hrdý.

Policisté zároveň oznámili, že pachatal svůj čin několik týdnů připravoval a vykonal ho „jménem Islámského státu“. Rukou psaný vzkaz nalezený v jeho autě byl napsán v arabštině a stálo v něm, že Islámský stát „potrvá věčně“.

Právní výbor amerického Senátu potvrdil, že Uzbek přicestoval do USA v roce 2010 legálně s využitím takzvané zelené karty. Tu získal v loterii podle imigračního programu platného od roku 1990.  Americký prezident Donald Trump v reakci na čin uvedl, že vyzve Konges, aby okamžitě loterijní program zelených karet zrušil.

Vyšetřování se teď soustřeďuje na zkoumání záběrů z bezpečnostních kamer na manhattanské magistrále West Side Highway, kde se útok stal. Policisté procházejí i záznam z mýtného systému ve snaze zjistit, zda Saipov se svým vozem před útokem silnicí projížděl, aby ohledal terén. Televize NBC oznámila, že se u útočníka našlo několik nožů; není ale jasné, jak je chtěl použít. 

O žádných Saipovových vazbách na radikály dosud není policii nic známo, na sociálních sítích nebyl aktivní. Podle zpravodaje ČT Martina Řezníčka se radikalizoval až ve Spojených státech. Podle AP se živil jako řidič a měl průkaz vydaný na Floridě. Nějakou dobu pracoval i pro společnost Uber.

Řídil se téměř přesně do písmene pokyny o způsobu provedení podobného útoku, které IS už dřív rozšířil pro své stoupence na sociálních sítích.
John Miller
zástupce šéfa newyorské policie

Taxislužba si před jeho přijetím prověřovala jeho minulost. Interní prověrkou prošel. „Jsme v kontaktu s Federálním úřadem pro vyšetřování (FBI) a nabídli jsme mu naši pomoc,“ citoval deník Daily News nejmenovaného činitele Uberu. „V úzkém kontaktu s vyšetřovateli a FBI zůstaneme, abychom jim pomohli s pátráním,“ dodal. Uvedl také, že firma prověřuje všechny záznamy, které o Uzbekovi má, dosud ale nenalezla žádné, které by se týkaly bezpečnostních záležitostí.

Přátelský člověk i agresivní řidič, mluví o Saipovovi lidé z okolí

Saipov žil v New Jersey ve městě Paterson. Jde o průmyslové město, ve kterém žije mnoho imigrantů a asi 20 až 30 tisíc muslimů. Lidé v okolí domova Saipova uvedli, že měl ženu a dvě malé děti. Jeho známý o něm mluvil jako o velmi přátelském člověku. „Měly ho rády i moje děti, hrával si s nimi,“ řekl sedmatřicetiletý Kobiljon Matkarov, kterého se Saipovem spojuje původ.

Jeden z jeho bývalých sousedů z Tampy ale uvedl, že Saipov byl známý jako agresivní řidič. Kvůli jistému incidentu na parkovišti se s ním i pohádal. Newyorský deník Daily News napsal, že policie Uzbeka kvůli řízení zastavila například v roce 2015 v Mount Holly Springs Borough v Pensylvánii a o tři roky dříve v pensylvánském městě Palmyra.

The New York Times informoval, že v noci na středu v jednom z bytů, který je považován za jeho bydliště, policie provedla razii. Podrobnosti k zátahu ale známé nejsou.

Pachatel si auto vypůjčil v úterý nedlouho před činem v New Jersey. Policisté kromě dodávky prohledali i vůz s floridskou registrační značkou, který zřejmě útočník zanechal na parkovišti půjčovny.

Agentura AP s odvoláním na zdroje z vyšetřování uvedla, že muž poté, co vystoupil z auta, křičel arabsky „Alláhu akbar“ (Bůh je veliký). Policisté ho před zadržením postřelili a muž musel na operaci, před níž s ním vyšetřovatelé hovořili. Co jim řekl, to však podle médií není známo. Po operaci je ve vážném stavu, lékaři však předpokládají, že přežije.

Útočník najížděl do chodců a cyklistů na cyklostezce vedoucí podél rušné silnice West Side Highway na jižním Manhattanu. Jeho řádění skončilo před Stuyvesantovou střední školou. Studenti ve vyšších patrech začali událost natáčet na telefony. Na záběrech, které obletěly internet, pobíhá tmavě oblečený útočník s vousy po ulici a v ruce drží zbraně.

„Slyšel jsem něco ve smyslu: ,Má zbraň, má zbraň!‘ Proto jsem se otočil pryč, ale zhruba za 30 sekund jsem slyšel něco mezi pěti až deseti výstřely. Byl jsem zvědavý, co se děje, a tak jsem se šel podívat. První, co jsem uviděl, byl muž ležící uprostřed silnice v obklíční policistů,“ popsal svědek události John Williams.

Mezi oběťmi v New Yorku jsou cizinci

Podle argentinského ministerstva vnitra zemřelo pět lidí z města Rosario v centrální Argentině, kteří přijeli do New Yorku oslavit 30. výročí svého vysokoškolského absolutoria. Rosario, odkud je i několik zraněných, vyhlásilo třídenní smutek. Příbuzným kondoloval argentinský prezident Mauricio Macri i argentinská vláda.

Výlet do Spojených států pro své přátele organizoval a spolufinancoval majitel ocelářské společnosti Ariel Erlij, který při útoku také zemřel. Spolu s ním zemřeli čtyři jeho kamarádi, další z jejich přítel byl zraněn a podle lékařů je mimo přímé ohrožení života.

Šestou Uzbekovou obětí byla Belgičanka z flanderského města Roeselare, která byla v New Yorku na návštěvě spolu se svou sestrou a matkou. Mezi zraněnými jsou také tři Belgičané. Národnost zbylých dvou mrtvých zveřejněna prozatím nebyla. Zraněnou Němku ohlásila německá vláda. Podle českého ministerstva zahraničí nejsou mezi oběťmi ani zraněnými žádní Češi.

Muž v pronajaté nákladní dodávce narazil i do školního autobusu. Podle vedoucí newyorského systému veřejných škol byli zraněni dva školáci a dva školní zaměstnanci. Útočník celkově zranil třináct lidí, upřesnil bilanci zpravodaj ČT Řezníček.

Prezident Donald Trump v souvislosti s krveprolitím prohlásil, že USA nesmí dovolit teroristům z organizace Islámský stát (IS) dostat se na americké území a nařídil dále přitvrdit v prověrkách migrantů. Kritizoval americký vízový systém, kdy je možné získat přistěhovalecké povolení v loterii. Navrhuje proto změnu, podle které by se víza udělovala na základě zásluh.

Uzbekistán ani žádný ze států Střední Asie není na seznamu zemí, pro které platí zvláštní režim. Trump na Twitteru zároveň vyjádřil soustrast rodinám obětí.

To extrémní prověřování, například žadatelů o azyl, je skutečně na vysoké úrovni a trvalo to i za Obamy rok a půl, dva roky, než lidé mohli vůbec přijít do Spojených států.
Martin Řezníček

Guvernér posílil bezpečnostní opatření

Newyorský guvernér Andrew Cuomo po útoku rozhodl o posílení počtu policistů dohlížejících na rušná místa v den, kdy Američané průvody v kostýmech slaví svátek Halloween. Cuomo sice vyloučil, že by byl pachatel členem organizované skupiny, bez ohledu na to však nechal posílit ostrahu letišť, mostů či tunelů.

„New York je mezinárodním symbolem svobody a demokracie a my se nenecháme zastrašit,“ uvedl Cuomo na adresu činu, který policie vyšetřuje jako teroristický útok. Sám guvernér vyrazil po boku starosty města Billa de Blasia do jednoho z večerních halloweenských průvodů. 

Solidaritu s New Yorkem vyjadřil i bývalý americký prezident Barack Obama, útok odsoudili představitelé zemí z celého světa, mimo jiné Německa, Francie, Ruska, Argentiny či Íránu. Kondolenci k úternímu útoku poslal svému americkému protějšku také uzbecký prezident Šavkat Mirzijojev.