Při teroristickém útoku na Manhattanu zemřelo osm lidí, pachatel je prý z Uzbekistánu

Zpravodaj ČT Řezníček: Podle svědků měl pachatel volat Alláhu akbar (zdroj: ČT24)

Nejméně osm mrtvých a dvanáct zraněných si vyžádal útok na Dolním Manhattanu v New Yorku. Řidič dodávky tam najel do cyklistů. Devětadvacetiletého pachatele následně postřelila a zadržela policie. Podle ní šlo o terorismus, vyšetřování přebrala FBI. Útočník pochází z Uzbekistánu a do USA přišel v roce 2010, sdělily policejní zdroje CNN.

Pachatel s pick-upem najel na chodník a do jízdního pruhu vyhrazeného cyklistům, po kterém se pohyboval asi kilometr a srážel lidi, než sám narazil do školního autobusu, v němž zranil dva dospělé a dvě děti.

Řidič následně vystoupil z kabiny s napodobeninami zbraní, jednou z nich určenou na paintball. Podle některých svědků křičel „Alláhu akbar“ (Bůh je veliký), načež ho policie zneškodnila.

Motiv zatím není znám. Zraněným policisté poskytli první pomoc a odeslali je do nedaleké nemocnice. Také pachatel je v péči lékařů, postřelen byl v oblasti břicha. Úřady jeho totožnost znají, ale policie si ji zatím nechá pro sebe. Muž prý měl u sebe floridský průkaz totožnosti. V autě nebyly nalezeny žádné výbušniny.

Halloweenský žert, mysleli si někteří svědci

„Ježíš! Auto právě přejelo dva lidi a narazilo do školního autobusu. Vidím dva mrtvé a zničená kola na zemi,“ konstatoval na Twitteru jeden ze svědků. „Měl dvě zbraně, pomysleli jsme si, že jde o makety a že to je halloweenský žert. Běžel po silnici, za ním běžel další člověk v zeleném tričku. Uslyšel jsem čtyři až šest výstřelů – všichni se dali na útěk,“ řekl jeden ze studentů.

Brífink newyorského starosty a guvernéra po útoku na Manhattanu (zdroj: ČT24)

Mluvčí newyorské policie obyvatele a návštěvníky Manhattanu varoval, aby se vyhnuli oblasti incidentu. Na místě podle něj zasahuje mnoho policistů.

Prezident Donald Trump to na Twitteru označil za pravděpodobně „další útok velmi nemocného a vyšinutého člověka“. „NE v USA!,“ zdůraznil šéf Bílého domu.

Newyorský starosta Bill de Blasio ale vzápětí zdůraznil, že okamžitá hrozba pominula. Útok označil za „zbabělý teroristický čin“. Newyorský guvernér Andrew Cuomo doplnil, že podle dosavadních zjištění nejde o rozsáhlejší akci.

Střelba se podle médií ozývala z prostoru West Side Highway, rušné magistrály lemující západní pobřeží Manhattanu při levém břehu řeky Hudson, jen několik bloků od Světového obchodního střediska a památníku obětí teroristického útoku z roku 2001.