V Kyjevě vyhlásili poplach kvůli záblesku nad městem, mohlo jít o meteor

Obyvatelé Kyjeva i jiných míst na Ukrajině pozorovali ve středu večer záblesk, kvůli kterému tamní úřady vyhlásily protiletecký poplach. Později uvedly, že nešlo o další ruský útok, ale zřejmě o důsledek meteoru či satelitu amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA). Americká vesmírná agentura ale popřela, že by záblesk souvisel s její družicí. Podle odborníků ho způsobil jasný meteor.

Web RBK Ukrajina napsal, že záblesky na nebi viděli i lidé v Žytomyrské oblasti na západ od Kyjeva. Agentura dodala, že záblesk byl tak intenzivní, že jej pozorovali i v sousedním Bělorusku. Vše se odehrálo v době, kdy Ukrajina čelí ruské invazi a města, včetně Kyjeva, zažívají ruské letecké útoky.

Šéf kanceláře ukrajinského prezidenta Andrij Jermak podle tohoto portálu původně na svém účtu na sociální síti Telegram napsal, že „není třeba se obávat UFO, protože jde o práci protivzdušné obrany“. Později však tuto zprávu smazal a napsal, aby lidé čekali na další informace od letectva. To uvedlo, že v danou chvíli protivzdušná obrana nestřílela. 

Šéf kyjevské vojenské správy Serhij Popko podle agentury AFP o záblescích na obloze, kterých si lidé všimli kolem 22:30 místního času (21:30 SELČ), uvedl, že „podle prvotních informací je tento jev důsledkem pádu družice NASA na zem“. Také podle ukrajinských vzdušných sil souvisely s pádem satelitu nebo meteorem.

Hlavní centrum speciální kontroly Státní kosmické agentury Ukrajiny uvedlo, že v době záblesku byla zaznamenána „vysokoenergetická akustická událost,“ která zřejmě souvisí se „vstupem kosmického tělesa do hustých vrstev atmosféry“. Informace se ale dál upřesňují, citovala z vyjádření centra Ukrajinska pravda.

NASA popřela, že by záblesk souvisel s jejím satelitem

NASA dříve tento týden informovala, že do atmosféry se měl ve středu vrátit 300kilogramový satelit. Vědecká družice RHESSI, jejímž úkolem bylo sledování slunečních erupcí, odstartovala v únoru 2002 a její mise skončila v roce 2018. Poté byla na nízké oběžné dráze Země.

Podle NASA ale záblesk s jeho satelitem nesouvisí. Rob Margetta z oddělení komunikace NASA pro BBC řekl, že v době, kdy na Ukrajině zaznamenali záblesk, byl satelit stále na oběžné dráze a návrat do atmosféry ho teprve čekal. Dodal, že jak NASA, tak Pentagon satelit sledují.

Ukrajinské letectvo a experti na kosmonautiku z projektu Alpha Centauri podle webu deníku Ukrajinska pravda uvedli, že se domnívají, že šlo o pád meteoritu. „Nešiřte lži o pádu satelitu NASA. U Kyjeva spadl meteorit,“ napsali experti na sociální síti s tím, že dráha amerického satelitu je příliš vzdálená od Ukrajiny.

Experti zaznamenali bolid

Také Jiří Borovička z Astronomického ústavu Akademie věd ČR uvedl, že záblesk způsobil jasný meteor.

„Můžeme potvrdit, že šlo o přírodní úkaz. Na záznamech z východního Slovenska na kamerách bolidové sítě provozované Astronomickým ústavem AV ČR ve spolupráci s Astronomickým ústavem SAV (Slovenská akademie věd) byl zaznamenán bolid, tedy jasný meteor,“ řekl Borovička. Doplnil, že záznamy budou odborníci vyhodnocovat. „Ale protože úkaz zaznamenaly z daleka, bude těžké parametry bolidu určit.“

Uživatelé sociálních sítí sdíleli videa zachycující záblesky padajícího předmětu. Ukrajinská sociální média také zaplavily spekulace a vtipy o tom, co záblesk mohlo způsobit. Často se objevovalo tvrzení, že jde o mimozemšťany.