V Kolumbii pátrají po dětech ze zříceného letadla. Nalezené stopy dávají naději, že by mohly být naživu

Horizont ČT24: Pátrání po dětech po pádu letadla v Kolumbii (zdroj: ČT24)

Kolumbijská armáda pokračuje v pátrání po čtyřech dětech z letadla zříceného v hluboké džungli. Čtvrteční zpráva prezidenta, že se je podařilo najít, se sice nepotvrdila, ale vojáci objevili mnoho stop, podle kterých by mohly být stále naživu. Ostatní lidé na palubě stroje, včetně matky dětí, pád nepřežili.

Armáda pátrá po dětech ve věku třináct, devět a čtyři roky, tomu nejmladšímu pak není ani rok. „Pomáhají nám také domorodí obyvatelé, rodinní příslušníci a záchranáři, kteří dorazili ze sousední oblasti Araracuara,“ dodává velitel leteckých operací Juan José López.

Nalezené nůžky, přístřešek z listů a větví, zbytky snědeného ovoce nebo gumička do vlasů s kojící lahvičkou daleko od havarovaného letadla podle úřadů nasvědčují, že pád stroje děti přežily a vydaly se dál hledat pomoc.

Předčasnou radost vzbudil v zemi prezident Gustavo Petro, který na svém twitterovém účtu napsal, že se všechny čtyři podařilo najít živé. To ale armáda dementovala.

„Rozhodl jsem se tweet smazat, protože informaci získanou od neziskové společnosti nebylo možné potvrdit. Armáda a původní obyvatelé budou neúnavně pokračovat v pátrání, aby země dostala zprávu, na kterou všichni čekáme,“ napsal později na Petro.

Trasa zříceného letadla
Zdroj: ČT24

Vojáci našli zřícený stroj po dvou týdnech

Letadlo se sedmi lidmi na palubě se vydalo 1. května z oblasti Amazonas na jihu Kolumbie na více než čtyři sta kilometrů dlouhou trasu. Zhruba v polovině vyslal pilot nouzový signál kvůli selhání motoru. Stroj našli vojáci až po čtrnácti dnech, nikdo z dospělých včetně matky pohřešovaných dětí nepřežil.

Kvůli nepřízni počasí převezly úřady jejich těla z pralesa až nyní. „Čekám na tělo své dcery. Cítím velkou bolest,“ řekla matka oběti a babička pohřešovaných dětí María Fátima Valenciaová. S oběťmi se už rozloučili příbuzní i sousedé. Všichni věří, že se děti nakonec podaří najít v pořádku. „Doufám, že je najdou. Až mi řeknou, že je našli, budu šťastná,“ dodala Valenciaová.

Podle kritiků z řad místních je za tragédii zodpovědná vláda, která se dlouhodobě o dopravu v odlehlých oblastech s domorodými obyvateli nestará.