Území poblíž amerického Grand Canyonu je nově chráněné jako památka

Události: Biden vyhlásil novou národní památku poblíž Grand Canyonu (zdroj: ČT24)

Americký prezident Joe Biden vyhlásil poblíž Grand Canyonu v Arizoně chráněnou oblast o rozloze téměř milionu akrů (přes čtyři tisíce kilometrů čtverečních). Podle republikánů Biden tímto krokem ohrozil ekonomiku i bezpečnost země, dlouhodobě o něj ale usilovaly místní indiánské kmeny.

Biden využil zákona o památkách a označil dotyčnou oblast jako národní památník Baaj Nwaavjo I'tah Kukveni.

Oblast, jejíž název je odvozen z jazyků nedalekých kmenů Havasupai a Hopi, se rozkládá na území stávajícího národního parku Grand Canyon, kam americká vláda před sto lety násilně vystěhovala původní obyvatele Ameriky. Jsou tam místa, která několik kmenů považuje za posvátná.

Podle představitele Bidenovy administrativy se zde nachází také asi jedno procento známých zásob uranu v zemi a stávající práva na těžbu, lov, rybolov a pastvu budou respektována. Na území se v současné době vztahuje dvě desetiletí trvající moratorium na těžbu.

Rozhodnutí má přitáhnout nové návštěvníky. „Rostoucí cestovní ruch už představuje jedenáct procent pracovních míst v Arizoně. Zachování tohoto místa je dobré nejen pro Arizonu, ale i pro celou planetu,“ řekl Biden. „Je to dobré pro ekonomiku. Je to dobré pro duši národa,“ dodal.

Na zachování přírodních krás a také peníze turistů se těší místní indiánské kmeny. Naopak opozice obviňuje prezidenta, že oblast na severu Arizony zneužil v politickém boji k získání hlasů v důležitém státě, kde jsou voličské tábory demokratů a republikánů vyrovnané. A obětoval pro to podle nich energetickou bezpečnost země.

Uran z chráněné oblasti je totiž použitelný pro jaderné elektrárny, nyní se ale nesmí vytěžit. „Prezident Biden zvýšil naši závislost na Rusku i Číně. Uhlíková stopa Spojených států poroste a naopak se sníží jejich energetická účinnost,“ tvrdí republikánský senátor za stát Utah Mitt Romney. 

Zatímco národní parky v USA mohou být zřízeny pouze Kongresem, národní památky mohou být vyhlášeny prezidenty s využitím zákona o památkách, sto let staré federální legislativy určené k ochraně posvátných míst, artefaktů a historických objektů.