„Útoky neustávají dnem ani nocí.“ Těžké boje u Avdijivky pokračují, Rusové se ji snaží dobýt od začátku války

Ruské jednotky čtvrtým dnem intenzivně útočí u Avdijivky v Doněcké oblasti. Situace je velmi těžká, ale ukrajinští vojáci dál brání své pozice, uvedl starosta Vitalij Barabaš v televizi. Útoky podle něj neustávají dnem ani nocí. Americký Institut pro studium války (ISW) usoudil, že Rusové u Avdijivky podnikají útok většího rozsahu. Další analytici upozorňují, že okupanti zaznamenali v bojích u východoukrajinského města výrazné ztráty. Rusové se snaží o dobytí Avdijivky už od začátku války proti Ukrajině v roce 2014.

„Čtvrtý den pokračují boje. Tvrdé a skutečně bez ustání,“ řekl Barabaš podle webu deníku Ukrajinska pravda. Rusové podle něj střílejí ze všeho, co mají, a do bojů vyslali i letectvo. Uplynulá noc byla podle něj „velmi horká“ kvůli opakovaným náletům na město, pozice ukrajinských vojáků byl ostřelovány „nesčetněkrát, ve stovkách případů“.

„Útoky neustávají dnem ani nocí, (Rusové) lezou jako švábi, je jich spousta,“ prohlásil Barabaš. Rusové podle něj do bojů nasadili i množství obrněné techniky, svá vojska posilují čerstvými jednotkami a ve snaze město obklíčit podnikají útoky na křídlech na severu a jihu. Starosta je ale přesvědčen, že ukrajinští vojáci město ubrání, „protože to nejsou lidi, ale titáni“.

Ostřelování přerušilo zásobování města, ve kterém jsou ale dostatečné zásoby na několik měsíců. Během uplynulého dne jeden civilista zahynul a další čtyři utrpěli zranění, uvedl starosta. Předpokládá, že více obětí je pod sutinami po ostřelování. Úřady se snaží zajistit evakuaci těch obyvatel, kteří si přejí odejít. V Avdijivce, která měla před ruskou invazí na Ukrajinu kolem třiceti tisíc obyvatel, podle úterního Barabašova odhadu stále žije asi šestnáct set lidí.

Avdijivka se nachází blízko frontové linie. Ruští okupanti ale podle Barabaše zasahují nejen obce ležící přímo na linii dotyku, ale i ty hlouběji v týlu. Ve čtvrtek se dostaly pod palbu i osady spadající pod obec Očeretyne severozápadně od Avdijivky, dodal starosta.

Avdijivka
Zdroj: ČT24

Mykola Bjeljeskov, vojenský analytik z ukrajinského Národního institutu pro strategická studia, řekl listu The New York Times (NYT), že rozsah posledních (ruských) útoků je v Avdijivce „bezprecedentní“. Aktuální situaci přirovnal k bojům, které se v místě odehrávaly před více než půlrokem, kdy Rusko město neúprosně ostřelovalo během zimní ofenzivy.

Vadym Sucharevskyj, velitel 59. ukrajinské samostatné mechanizované brigády, která působí u Avdijivky, ve čtvrtek podle listu The Washington Post (WP) uvedl, že ruské síly „soustředily až tři nové brigády“ ve směru na město. „Cílem je dobýt Avdijivku z jihu a severu,“ dodal Sucharevskyj.

ISW: Jde o operaci většího významu a rozsahu

Analytici amerického Institutu pro studium války (ISW) v reakci na aktuální vývoj přehodnotili dřívější tvrzení, že u Avdijivky jde pouze o útok lokálními silami určený k odpoutání ukrajinských sil od protiofenzivy na jihu země. Zvýšení počtu obrněné techniky a nasazení letadel spolu s ustavičnými pozemními útoky svědčí o útočné operaci většího významu a rozsahu, připustili nyní.

Ruská vojska však dosud nedosáhla u Avdijivky většího postupu a sotva brzy dokážou obklíčit ukrajinské síly ve městě. Ruská vojska dosud obsadila 4,52 kilometru čtverečního na různých místech okolo města, odhadl ISW a zprávy některých ruských blogerů o velkém postupu odmítl jako přehnané.

Rusové se nyní nacházejí 5,3 kilometru od severní hranice Avdijivky, píše ISW. Ruští vojenští blogeři dříve uvedli, že okupanti zabrali mimo jiné val odpadků na severu města poblíž obrovské koksovny, která se ve městě nachází, že se zmocnili části železnice jižně od Avdijvky a že postoupili v okolí města, ale ISW uvedl, že nemůže tato tvrzení potvrdit.

Ruské zdroje také tvrdily, že ruské síly se pokoušejí uzavřít ukrajinské obránce v kotli, ale rychle uznaly, že současný postup je pomalý. Předseda okupační správy Doněcké oblasti Denis Pušilin uvedl, že je příliš brzy na to, aby se dalo mluvit o „celkovém (ukrajinském) exodu z města“ navzdory jistým ruským pokrokům v této oblasti, dodal The Kyiv Independent.

Rusové mají zřejmě výrazné ztráty

Ruský útok na Avdijivku navíc zřejmě doprovázejí velké ztráty okupantů. Ukrajinská armáda ve čtvrtek v pravidelném výčtu celkových ruských ztrát v bojích uvedla, že Rusové přišli za jeden den o téměř tisíc vojáků. Geolokalizované záběry podle webu Novoje vremja (NV) naznačují, že ztratili obrněná vozidla v množství odpovídajícím minimálně jednomu prapornímu úkolovému uskupení (BTG).

Odhady analytiků vycházejících z otevřených zdrojů (OSINT) uvádějí, že Ukrajinci zničili od 10. října u Avdijivky nejméně 33 ruských obrněných vozidel a 15 tanků, podle nejkonzervativnějších neoficiálních odhadů z ukrajinské strany šlo o nejméně 36 kusů vojenské techniky včetně tanků, obrněných transportérů a vozidel, pokračuje NV.

„Záběry útoků ukrajinských jednotek na konvoje ruských vozidel v oblasti Avdijivky nasvědčují tomu, že ruské obrněné síly pravděpodobně opakují chyby předchozích útočných operací u Vuhledaru v únoru 2023 a kolem Kyjeva v březnu 2022, kdy ukrajinské síly zničily při ofenzivě okupantů kolony ruských obrněných vozidel,“ uzavírá NV.

Rusko se o dobytí města snaží od začátku války

Průmyslové město Avdijivka, kde se nachází obrovská koksovna, leží severně od Doněcku na území kontrolovaném Ukrajinci. Poblíž frontové linie je už od roku 2014, kdy na východě země vypukl ozbrojený konflikt mezi Moskvou podporovanými separatisty a ukrajinskou armádou. Od té doby je město je opakovaně cílem ruské vojenské agrese, ale veškeré dosavadní pokusy o jeho dobytí selhaly.

Příčinou opakovaných ruských nezdarů je ukrajinská obrana. Avdijivka je totiž „notoricky dobře opevněná a bráněná ukrajinská bašta, což pravděpodobně zkomplikuje schopnost ruských sil přiblížit se k obci nebo ji úplně dobýt“, napsali analytici z ISW.

Také analytik Bjeljeskov řekl NYT, že ruské síly se opakovaně pokoušely město dobýt, ale že je velmi dobře bráněno. Ukrajinci využili areál koksárny jako pevnost a v jednom místě vytvořili tolik zákopů a bunkrů, že získalo přezdívku „mraveniště“.

Případné dobytí Avdijivky by pro Rusy nemělo jen symbolický, ale také strategický význam, neboť jeho zisk by mohl usnadnit ruský postup v Doněcké oblasti. Jak uvádí WP, město leží „ve strategické kapse“ blízko okupovaného Doněcku.

„Avdijivka je velmi důležitým pevným bodem ukrajinského obranného systému,“ řekl listu NYT Bjeljeskov. Jeho dobytí okupanty by mohlo ohrozit ukrajinské pozice v okolí, například města Pokrovsk a Kosťantynivka, která spoléhají právě na obranu v Avdijivce, uzavřel analytik.