Útok na poslance Amesse byl teroristický čin, uvedla britská policie

V Británii pokračuje vyšetřování vraždy poslance Amesse (zdroj: ČT24)

Policie označila páteční útok nožem na britského poslance Davida Amesse za teroristický čin. Konzervativce napadl během setkání s voliči v Leigh-on-Sea pětadvacetiletý muž, který byl krátce po činu zadržen. Podle BBC zřejmě pochází ze Somálska. Soud mu v sobotu večer prodloužil vazbu do 22. října. Na místo činu v sobotu dorazil premiér Boris Johnson společně s vůdcem opoziční Labouristické strany Keirem Starmerem.

Útok se stal v kostele v Leigh-on-Sea, šedesát kilometrů na východ od Londýna při setkání s voliči v Amessově volebním obvodu. Vyšetřování vraždy vede protiteroristická jednotka. Policie uvedla, že je zde možná souvislost s islámským extremismem.

„Jako součást vyšetřování policisté v současné době provádějí prohlídky na dvou adresách v oblasti Londýna a tyto prohlídky pokračují,“ informovala policie. Předpokládá, že zadržený podezřelý jednal sám. Nyní je ve vazbě v Esssexu. Na místě činu policie zajistila nůž, o kterém se domnívá, že byl vražednou zbraní.

Kostel, kde byl Amess ubodán, v sobotu navštívil konzervativní premiér Boris Johnson. Společně s lídrem opozičních labouristů Keirem Starmerem zde položili květiny. Uctít památku Davida Amesse přijela také ministryně vnitra Priti Patelová či předseda Dolní sněmovny Lindsay Hoyle.

Soustrast vedle řady domácích politiků vyjádřil také americký ministr zahraničí Antony Blinken. „Útok na zvolené zástupce je útokem na demokracii,“ konstatoval. Bývalý izraelský premiér Benjamin Netanjahu na Twitteru uvedl, že Amess byl opravdovým přítelem Izraele a Židovského národa.

David Amess zastupoval v parlamentu okrsek Southend West od roku 1997. Poslancem byl od roku 1983. Do Konzervativní strany vstoupil ve svých 16 letech a zůstal jejím členem až do svého skonu ve věku 69 let. Britové na něj vzpomínají jako na laskavého, poctivého a věřícího člověka. Angažoval se za ochranu zvířat, byl známý jako milovník psů. Byl ženatý, s manželkou Julií mají pět dětí.

Násilí vůči zákonodárcům je v Británii velmi ojedinělé. Týden před referendem o setrvání Británie v EU však byla 16. června 2016 v severoanglickém městě Birstall nedaleko Leedsu zavražděna britská labouristická poslankyně Jo Coxová, odpůrkyně brexitu. Na jednačtyřicetiletou matku dvou dětí útočník třikrát vystřelil a následně ji mnohokrát pobodal. Pachatel u soudu provolával „Smrt zrádcům, svoboda Británii“. Za vraždu dostal doživotní trest vězení bez možnosti podmínečného propuštění.