Útok na dánskou premiérku zřejmě neměl politický motiv, oznámila policie

Devětatřicetiletý muž, který v pátek večer napadl a udeřil dánskou premiérku Mette Frederiksenovou, zřejmě neměl k útoku politický motiv. Oznámila to dánská policie po předběžném výslechu muže, který zůstane až do 20. června ve vazbě. Další informace k útočníkovi ani jeho motivu vyšetřovatelé zatím neposkytli. Premiérka při útoku utrpěla šok a lehké poranění krku.

Útok se uskutečnil dva dny před volbami do Evropského parlamentu v Dánsku. „Náš současný pracovní předpoklad je, že incident nebyl politicky motivován,“ uvedla policie na sociální síti X, když muže vyslechla. Dodala, že soudce podezřelého poslal do vazby.

Dánská veřejnoprávní stanice DR s odvoláním na podrobnosti ze soudního jednání uvedla, že podezřelý je Polák, který v Dánsku pobývá od roku 2019. Muž je obviněn z násilného činu proti osobě ve veřejné službě.

Muž označil Frederiksenovou za dobrou premiérku

Podle soudce vše nasvědčuje tomu, že muž věděl, že osoba, kterou napadl, je dánská premiérka. Policie původně dospěla k závěru, že muž mohl k Frederiksenové chovat zášť. Podezřelý však při soudním jednání toto hodnocení popřel a místo toho ji chválil jako „opravdu dobrou premiérku“, uvedla stanice DR. Policie bude motiv činu nadále vyšetřovat.

Místní média uvedla, že muž zřejmě přistoupil k Frederiksenové a silně do ní strčil, když procházela jedním z hlavních kodaňských náměstí. Po prvotním vyšetřování se policie domnívá, že podezřelý udeřil premiérku sevřenou pěstí do pravé horní části paže. Podle DR byl muž „pravděpodobně pod vlivem drog a alkoholu“. Obžaloba při slyšení uvedla, že podezřelý v době zatčení mumlal a působil nepřítomně.

Zprávu o útoku na předsedkyni dánské vlády odsoudili okamžitě politici napříč politickým spektrem v Dánsku i v zahraničí, včetně českého premiéra Petra Fialy. Nejnověji se k nim přidala italská premiérka Giorgia Meloniová, šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová či francouzský prezident Emmanuel Macron.

V polovině května byl na Slovensku spáchán atentát na premiéra Roberta Fica, když předseda vlády po výjezdním zasedání vlády vyšel na náměstí v Handlové mezi občany. Útočník na Fica vystřelil z bezprostřední blízkosti pět ran z pistole. Tento týden Fico poprvé od atentátu veřejně promluvil. Řekl, že vůči útočníkovi necítí nenávist, střelce ale zároveň označil za aktivistu slovenské opozice a značnou část svého vyjádření věnoval kritice opozičních stran.

Před měsícem byli před volbami do EP a regionálních zastupitelství napadeni tři němečtí politici. Další útoky následovaly začátkem tohoto týdne.