Dánskou premiérku napadl v Kodani útočník. Utrpěla šok

Dánskou premiérku Mette Frederiksenovou v pátek v centru Kodaně napadl a udeřil muž, kterého následně zadržela policie. Informovala o tom agentura Reuters. Frederiksenová utrpěla šok, jinak ale vyvázla bez zranění, uvedla dánská média.

Podle zpravodajského serveru Dagens.dk úřad premiérky incident potvrdil, ale odmítl poskytnout další podrobnosti. Premiérka krátce po útoku v prohlášení ujistila veřejnost, že vyvázla bez zranění, jen utrpěla šok. Podle agentury AP nebylo bezprostředně jasné, jak k útoku došlo ani jaký byl jeho motiv.

Kodaňská policie potvrdila, že došlo k incidentu s premiérkou, ale neposkytla k němu další podrobnosti. „V tomto případě, který je v současnosti předmětem vyšetřování, byla zadržena jedna osoba. V tuto chvíli nemáme k věci žádné další komentáře ani podrobnosti,“ sdělila policie v prohlášení zveřejněném na síti X.

Mette Frederiksenová vedla aktivní kampaň s hlavní kandidátkou sociálních demokratů Christel Schaldemosovou před nedělními volbami do Evropského parlamentu. Schaldemosová dánské tiskové agentuře Ritzau sdělila, že premiérčina přítomnost v parku Kultorvet, kde se incident odehrál, nijak nesouvisela s její předvolební kampaní.

Zprávu o útoku na předsedkyni dánské vlády odsoudili politici napříč politickým spektrem v Dánsku i v zahraničí. „Musím říci, že námi, kteří jsme jí blízcí, to otřáslo,“ napsal dánský ministr životního prostředí Magnus Heunicke v příspěvku na sociálních sítích. „Něco takového se v naší krásné, bezpečné a svobodné zemi nesmí stát,“ dodal.

Švédský premiér Ulf Kristersson na síti X uvedl, že „útok na demokraticky zvoleného vůdce je současně útokem na naši demokracii.“ Předseda Evropské rady Charles Michel ve svém příspěvku na síti X ostře odsoudil to, co označil za „zbabělý akt agrese“.

Rovněž český premiér Petr Fiala (ODS) odsoudil napadení dánské premiérky, násilí nemá v politice místo, uvedl na sociální síti X. Agresivita ve společnosti musí přestat, reagoval na útok ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

V polovině května byl na Slovensku spáchán atentát na premiéra Roberta Fica, když po výjezdním zasedání vlády vyšel na náměstí mezi občany. Útočník na slovenského předsedu vlády vystřelil z bezprostřední blízkosti pět ran z pistole, bezpečnostní složky jej ihned po střelbě zadržely.