Útočníka, který v Paříži zranil policistu, poslal soud do vězení na 28 let

Na 28 let poslal ve čtvrtek francouzský soud do vězení Alžířana, kterého shledal vinným z teroristického útoku v červnu 2017. Třiačtyřicetiletý Faríd Ikán tehdy napadl před pařížskou katedrálou Notre-Dame kladivem tři policisty a jednoho z nich lehce zranil.

Muž při útoku křičel „To je za Sýrii“. Zastavit se jej podařilo jednomu z napadených policistů, který útočníka postřelil. V útočníkově bytě se později našlo video, na kterém se hlásil k teroristické organizaci Islámský stát (IS).

Podle agentury AFP u soudu Ikán, který si v době útoku dělal ve Francii doktorát, neprojevil žádnou lítost. Prohlásil, že jednal v odplatě za „západní útoky proti muslimům“ v Sýrii a Iráku. Podle státní zástupkyně je třeba na Alžířana pohlížet jako na nebezpečného fanatika, který pociťoval po atentátu „spokojenost se splněnou povinností“.

Po teroristickém útoku na redakci Charlie Hebdo z ledna 2015 následovala ve Francii série atentátů, při kterých zahynulo více než 250 lidí.

  • 20. dubna 2017: Přímo na pařížském bulváru Champs Elyseé útočník zastřelil hlídkujícího policistu. Při incidentu byla také zraněna zahraniční policistka. Policie ho následně zneškodnila, pro úřady ale nebyl neznámou osobou. Kvůli podobným incidentům ho vyšetřovaly už v minulosti.
  • 26. července 2016: Katolický kněz byl zabit dvěma ozbrojenými muži v normandském kostele v Saint-Etienne-du-Rouvray. Dvojice ozbrojená nožem vtrhla do kostela během mše, kde kromě kněze zadržela také 4 rukojmí. Speciální komando je zabilo při následné operaci. Podle tehdejšího prezdienta Hollanda měli muži zřejě kontakty na IS.
  • 14. července 2016: Nákladní auto vážící 19 tun najelo do davu na rušné promenádě v Nice. Během 45 sekund srazil na tři stovky lidí, včetně dětí. Na následky útoku zahynulo 86 lidí, útok si vyžádal také 307 zraněných. Útočníkem byl 31letý Francouz tuniského původu Lahouaiej Bouhlel, kterého policie jej na místě zastřelila. Útok si přisvojil tzv. Islámský stát.
  • 13. června 2016: Několik dní po zahájení evropského fotbalového šampionátu zabil terorista v západní části Paříže policistu a jeho partnerku. Útočníka, který se ve videu hlásil k Islámskému státu, zastřelila policie.
  • 13. listopadu 2015: Série útoků v pařížském koncertním sále Bataclan, v barech, restauracích i na stadionu Stade de France přinesla smrt 130 lidem. K nejhoršímu teroristickému útoku v dějinách Francie se taktéž přihlásil Islámský stát.
  • 7. až 9. ledna 2015: Dva islamisté zabili při útoku na redakci satirického časopisu Charlie Hebdo dvanáct lidí. Jejich komplic zavraždil policistu a čtyři další lidi v židovském obchodě v Paříži. Vrahy zastřelila policie.