Útočník v Tel Avivu zranil několik lidí. V Džanínu zasahovala izraelská armáda

Události: Situace v Izraeli (zdroj: ČT24)

Při útoku v izraelském městě Tel Aviv bylo zraněno několik lidí, někteří z nich vážně. Policie potvrdila, že se jednalo o teroristický útok, pachatel nejprve najížděl do chodců a poté z auta vystoupil a několik lidí pobodal. Zastřelil ho ozbrojený civilista. V Džanínu na okupovaném Západním břehu Jordánu mezitím probíhala rozsáhlá operace izraelské armády, nejméně deset lidí tam zemřelo, uvedla agentura Reuters s odvoláním na palestinské ministerstvo zdravotnictví.

Útočník v Tel Avivu zranil nejméně devět lidí, některé z nich vážně, informoval zpravodajský web Ynet. Agentura Reuters s odkazem na izraelský veřejnoprávní rozhlas píše o až deseti zraněných. Zdravotnický zdroj Reuters sdělil, že nejméně jeden člověk byl pobodán.

Mluvčí izraelské policie incident označil za terorismus. Útočníka zastřelil ozbrojený civilista, který na místě poskytoval první pomoc. Podle policejního ředitele byl útočník Palestinec ze Západního břehu Jordánu.

Podle izraelských médií útočil 23letý Palestinec, který se do Izraele dostal díky lékařskému povolení, jelikož byl nevyléčitelně nemocný. Úřady tuto verzi dosud nepotvrdily. Útok podle Ynet uvítalo palestinské teroristické hnutí Hamas, které vládne v Pásmu Gazy. Čin označilo za „první reakci na zločiny okupantů v Džanínu“.

V Džanínu zasahovala izraelská armáda

Právě v Džanínu na Západním břehu Jordánu probíhala akce izraelské armády, která je podle listu The Times of Israel největší na Západním břehu za zhruba dvacet let. Zapojilo se do ní přes tisíc izraelských vojáků. Operace zaměřená proti teroristům začala v noci na pondělí a pokračovala i v noci na úterý.

Podle palestinského ministerstva zdravotnictví zemřelo při zásahu nejméně deset lidí. Kolem stovky Palestinců je podle něj zraněných, z toho dvacet v ohrožení života.

Izraelská armáda sdělila, že při akci zničila velitelství teroristů a zabavila množství výbušnin i zbraní. Zadrženo podle ní bylo sto dvacet podezřelých, přičemž se odhaduje, že se v Džanínu ještě skrývá dalších tři sta teroristů. Armáda uvedla, že v džanínském uprchlickém táboře musí prohledat dalších deset míst. Zároveň zveřejnila snímky podzemní skrýše výbušnin, kterou odhalila. V úterý večer se podle Reuters začala stahovat.

Palestinský Červený půlměsíc mezitím sdělil, že se sanitky těžko dostávají ke zraněným v džanínském táboře, jelikož tam izraelská armáda postavila zátarasy a poškodila infrastrukturu. Podle OSN byl v důsledku bojů v Džanínu poškozen přívod vody a elektřiny do tábora. 

Ještě v pondělí večer izraelský premiér Benjamin Netanjahu uvedl, že operace bude trvat tak dlouho, jak to bude potřeba.

Palestinská média v pondělí večer uvedla, že izraelské síly Palestincům nařídily, aby opustili zdejší uprchlický tábor, což izraelská armáda popírá. Na záběrech na sociálních sítích je vidět, jak řada lidí z tábora utíká. Podle místních činitelů ho opustilo kolem tří tisíc lidí, celkem jich tu žije na osmnáct tisíc.

Izrael: Mrtví jsou ozbrojenci

Izraelská armáda potvrdila devět úmrtí. Podle ní se ve všech případech jednalo o členy ozbrojených skupin. Teroristická hnutí Hamas a Islámský džihád uvedla, že během operace zemřelo pět jejich členů.

Izraelský premiér Netanjahu uvedl, že se Džanín v posledních měsících stal útočištěm pro teroristy a byly odtud prováděny zákeřné útoky na izraelské muže, ženy a děti.

Prezident palestinské samosprávy Mahmúd Abbás se v reakci na izraelskou operaci rozhodl přerušit kontakt a bezpečnostní koordinaci s Izraelem. Na úterý byla na Západním břehu Jordánu vyhlášena stávka na protest proti izraelskému zásahu.

Izrael obsadil Západní břeh Jordánu za války v roce 1967 a od té doby ho okupuje. Palestinci chtějí, aby toto území tvořilo hlavní část jejich budoucího státu, Izrael ale v oblasti staví stále více židovských osad.