„Utíkejte na kopce a osídlete je.“ Izraelská vláda povolila novou výstavbu na Západním břehu

Události: Osidlování Západního břehu (zdroj: ČT24)

Vláda v Jeruzalémě schválila plán na výstavbu tisíců osadnických bytů na okupovaném Západním břehu. Rozhodnutí padlo v době narůstajícího násilí. Izrael čelí kontinuální mezinárodní kritice kvůli rozšiřování osad. Na Západním břehu a ve Východním Jeruzalémě v nich žije přes sedm set tisíc Izraelců.

Izrael plánuje postavit přes čtyři tisíce nových bytů. Při velikosti rodin v osadách na Západním břehu může jít o bydlení pro dvacet tisíc lidí.

Některé osady leží u hranic Západního břehu a život v nich se fakticky neliší od Izraele. Příkladem je město Oranit. „Já teď vnímám osady jako součást Izraele. Víte, názor mezinárodního společenství taky byl, že se máme stáhnout i z Pásma Gazy, a moc se to tam nepovedlo,“ říká místní obyvatel Sagiv Kronenblatt.

Stavební povolení se týkají ale i osad ve vnitrozemí Západního břehu, mezi palestinskými vesnicemi. „Ten, kdo by chtěl, aby tuto hornatou krajinu, která shlíží na Tel Aviv a centrální části Izraele, kontroloval Hamás a teroristické organizace, tak si nepřeje existenci našeho státu,“ řekl starosta okresu Samařsko Josi Dagan.

Kontroverzní krok

Jenže nová výstavba v izolovaných osadách má nejvyšší potenciál vyvolávat odmítavé palestinské i mezinárodní reakce. Čím více Izraelců v nich bude žít, tím složitější bude totiž tuto zemi jednou rozdělit mezi dva státy.

Osadníci se vymkli kontrole, a je to velice nebezpečný fenomén. Používají násilí proti Palestincům a získávají další prostor pro zabíjení, ničení a budování osad, říká palestinský guvernér Džanínu Akram Radžúb.

Izrael zjednodušil povolovací proces a převedl ho na Becalela Smotriče, předsedu jedné z radikálně pravicových koaličních stran. Ministr pro národní bezpečnost Itamar Ben Gvir osadníky k obsazování palestinských území přímo vyzval. „Máte naši podporu. Utíkejte na kopce a osídlete je.“

„Výzvy k ilegálnímu záboru půdy jsou nepřijatelné a musí skončit. Narušují vládu práva v Judeji a Samaří,“ distancoval se od jeho prohlášení premiér Benjamin Netanjahu. Vláda práva na Západním břehu je ovšem nyní pouhou fikcí. Mezi Palestinci se šíří kult násilí. V Džanínu dokonce tamní bojůvky experimentují s výrobou útočných raket. Mezi osadníky zase sílí ozbrojené skupiny, které se zapojují do potyček a útočí na palestinské vesnice.