Ukrajinská vláda napomenula Klyčka po auditu protileteckých krytů

Ukrajinská vláda udělila napomenutí kyjevskému starostovi Vitaliji Klyčkovi poté, co nařídila celostátní audit protileteckých krytů. Ten kabinet zahájil v souvislosti se smrtí dvou žen a dívky v ukrajinské metropoli, které se během ruských útoků na začátku tohoto měsíce nedostaly do krytu. Vláda také odvolala šéfy dvou městských obvodů spadajících pod kyjevskou vojenskou správu a dva jejich zástupce, napsala agentura Reuters.

Není zatím jasné, zda Klyčko bude čelit nějakým dalším následkům. Starosta ale opakovaně tvrdí, že protiletecké kryty mají v metropoli na starosti správy jednotlivých čtvrtí. Minulý týden podle agentury Unian celou situaci okolo krytů označil za kampaň proti své osobě.

Audit všech protileteckých krytů nařídil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj 2. června, den poté, co při vlně ruských útoků na Kyjev zahynula devítiletá dívka, její matka a další žena. Podle ukrajinských médií se ženy s dívkou a dalšími lidmi snažili dostat do protileteckého krytu v kyjevské Desňanské čtvrti, ale nikdo jim neotevřel. Na místo pak dopadly zřejmě trosky jedné z raket, které odpálilo Rusko. Incident na Ukrajině vyvolal vlnu rozhořčení.

Kontrola podle agentury Reuters zjistila, že vyhovujících bylo pouze 15 procent z 4655 kyjevských protileteckých krytů a jen 44 procent z nich bylo volně přístupných.

Mezi ukrajinským prezidentem a kyjevským starostou panují dlouhodobě neshody. Zelenskyj například loni v listopadu Klyčka kritizoval za jeho práci při zřizování nouzových přístřešků pro lidi, kteří byli kvůli ruským útokům bez elektřiny a tepla.