Klíčová ochrana pro ukrajinské nebe. Kyjev se dočkal raketových systémů Patriot

Na Ukrajinu dorazily systémy protivzdušné obrany Patriot ze Spojených států, Německa a Nizozemska. Oznámil to náměstek ukrajinského ministra obrany generál Oleksandr Pavljuk. Dodávku „patriotů pro patrioty“ potvrdil také ministr obrany Oleksij Reznikov. Poprvé požádal o tyto zbraně během návštěvy USA v srpnu 2021. Tehdy slyšel, že je to nemožné, připomněl na Twitteru.

Ukrajinské úřady hlásí prakticky každý den nové oběti ruských náletů a raketových útoků v řadách civilistů. „Tyto systémy protivzdušné obrany umožní ubránit se před útoky ruských střel s plochou dráhou letu a před bezpilotními letouny,“ prohlásil generál Pavljuk a poděkoval partnerům za toto významné posílení protivzdušné obrany Ukrajiny. 

Reznikov vyjádřil vděčnost, že Spojené státy nakonec s dodávkami klíčových patriotů změnily názor. „Dnes je naše krásné ukrajinské nebe bezpečnější, protože systémy protivzdušné obrany Patriot dorazily na Ukrajinu. Naši obránci jejich obsluhu zvládli tak rychle, jak jen mohli. A naši partneři dodrželi slovo,“ ocenil ministr a poděkoval Američanům, Němcům a Nizozemcům. „Společně vyhrajeme,“ zdůraznil.

Patrioty jsou podle mluvčího ukrajinského letectva Jurija Ihnata s to ničit cíle do vzdálenosti až 150 kilometrů. V případě varianty Patriot PAC-3 jsou dokonce schopny sestřelovat balistické rakety, jako jsou ruské rakety Iskander-M, do vzdálenosti 40 kilometrů, napsala agentura Unian.

Psychologický přelom

Připomněla, že šéf ukrajinské diplomacie označil dodávku těchto zbraní za psychologický přelom svědčící o tom, že padlo další tabu ohledně vyzbrojování Ukrajiny.

Dodávku systému Patriot ve středu potvrdila zákonodárcům v Berlíně německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková. Zároveň uvedla, že Německo dodalo druhý ze čtyř systémů protivzdušné obrany středního dosahu IRIS-T, které loni přislíbilo.

Deník Ukrajinska pravda v úterý uvedl, že Německo slíbilo Ukrajině předat jednu baterii, která obvykle čítá od čtyř do osmi odpalovacích zařízení. Z každého lze odpálit čtyři rakety. Výcvik v USA v obsluze těchto zbraní ukončili ukrajinští vojáci již v březnu. Obsluha jedné baterie vyžaduje podle agentury AP asi devadesát mužů.

Ruská redakce BBC o víkendu připomněla, že podle amerických tajných dokumentů, které unikly na internet, se ukrajinská protivzdušná obrana z 89 procent opírá o sovětské protiletadlové rakety Buk a S-300, jejichž zásoby docházejí. Ukrajinci kromě toho používají také přenosné protiletadlové řízené střely a protiletadlové kanóny.

Experti varovali, že účinnost systému Patriot je omezená a nemusí vést k obratu ve válce, i když posílí arzenál Ukrajiny proti jejímu většímu nepříteli, píše AP.

Systém poprvé zařadily USA do výzbroje v 80. letech 20. století. Stojí přibližně čtyři miliony dolarů (asi 85 milionů korun) za raketu a každé odpalovací zařízení stojí asi deset milionů dolarů (asi 213 milionů korun). Za takovou cenu by nebylo výhodné používat Patriot k sestřelování mnohem menších a levnějších íránských dronů, které Rusko nakupuje a používá proti Ukrajině, upozornili analytici.

Bojově byl systém poprvé nasazen v roce 1990 během války v Perském zálivu, a to v Izraeli a Saúdské Arábii.

Miliony nábojů z USA

Spojené státy ve středu oznámily, že posílají na Ukrajinu další vojenskou pomoc v hodnotě 325 milionů dolarů (6,95 miliardy korun). Nový balík se podobá předchozím dodávkám, kdy Spojené státy poskytly Ukrajincům raketové systémy HIMARS, houfnice, rakety a protitankovou munici, píše AP.

Nový balík obsahuje munici pro likvidaci překážek na cestách a silnicích, více než devět milionů nábojů pro malé palné zbraně, čtyři logistická podpůrná vozidla, náhradní díly a další techniku.

Tajemník ukrajinské bezpečnostní rady Oleksij Danilov v pondělí upozornil, že je jen otázkou času, než bude ukrajinská armáda připravena na protiofenzivu. Pro její zahájení jsou klíčové dodávky ozbrojených vozidel a munice, zdůraznil v rozhovoru pro AP.