Ukrajina nemůže začít protiofenzivu, chybí jí zbraně a munice, řekl Zelenskyj

Ukrajina zatím nemůže zahájit novou protiofenzivu, protože pro ni nemá dostatek zbraní a munice. Podle serveru The Kiyv Independent to řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj japonskému deníku Jomiuri šimbun.

Zelenskyj připustil, že situace na frontě na východě Ukrajiny momentálně není dobrá kvůli nedostatku munice. Ruské síly podle něj denně vypálí třikrát více střel než ukrajinští vojáci. „Za takových podmínek je (naše vojáky) nemůžeme vyslat,“ uvedl ukrajinský prezident, podle nějž se protiofenziva neobejde bez těžkých zbraní včetně stíhaček. „Čekáme na munici od našich partnerů,“ dodal s tím, že Ukrajina mezitím na útok připravuje své vojáky.

Britské ministerstvo obrany v sobotní zprávě k situaci na ukrajinském bojišti uvedlo, že ruská ofenziva u města Bachmutu, epicentra bojů na východě Ukrajiny v posledních měsících, z velké části ustala kvůli krajnímu vyčerpání ruských sil. Londýn připouští, že velké ztráty při své obraně má u Bachmutu také Ukrajina.

Velitel ukrajinských pozemních sil Oleksandr Syrskyj tento týden řekl, že Ukrajina se chystá využít velkých ztrát a celkové vyčerpanosti ruských sil.

Státy Evropské unie se začátkem týdne shodly na společných nákupech a financování munice pro Ukrajinu, které se při obraně proti ruské agresi nedostává zejména dělostřeleckých granátů. Dohoda má pomoci také k nezbytnému navýšení výroby v evropských zbrojovkách.