Ukrajinci zasáhli Čonharský most spojující Krym s Chersonskou oblastí, uvedli ruští okupanti

Události: Vývoj na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Ukrajinské síly podnikly v noci na čtvrtek raketový útok na Čonharský most spojující Chersonskou oblast s Krymem, uvedli Ruskem dosazení činitelé v obou okupovaných regionech. Oběti hlášeny nebyly a doprava byla odkloněna, píše agentura Reuters. Most je důležitou zásobovací trasou pro ruskou armádu, dodala ukrajinská média. Podle ruských médií byl poškozen ještě i vedlejší most. Podle okupačních úřadů může oprava trvat i týdny.

Šéf ruské okupační správy Chersonské oblasti Vladimir Saldo řekl, že Čonharský most zřejmě zasáhly britsko-francouzské střely Storm Shadow. Podle něj Ukrajinci zaútočili na víc mostů mezi Chersonskou oblastí a Krymem.

Saldo k útoku dále uvedl, že „na mostech došlo k určitému poškození vozovky“. Příspěvek doprovodil snímky, z nichž jeden ukazuje díru zející v povrchu mostu. Podle něj bude průjezd vozidel brzy obnoven, nyní mezi Krymem a Chersonskou oblastí funguje objízdná trasa.

Ruská média uvedla, že kromě Čonharského mostu byl poškozen ještě vedlejší starý most přes soustavu lagun Syvaš.

Šéf okupovaného ukrajinského poloostrova Krym Sergej Aksjonov ve svém prohlášení potvrdil pouze zásah jednoho mostu. „V noci byl zasažen Čonharský most. Nedošlo k žádným ztrátám na životech. V současné době pyrotechnici provádějí průzkum, aby posoudili typ munice,“ řekl podle ruské agentury TASS.

Okupační úřady na Krymu podle agentury RIA Novosti uvedly, že oprava si může vyžádat až několik týdnů. Agentura s odvoláním na nejmenovaného představitele ruského vyšetřovacího výboru také napsala, že podle předběžných informací byly vypáleny na most čtyři střely Storm Shadow.

Most je „bránou na Krym“

Čonharský most, známý jako „brána na Krym“, je jedním z několika mostů spojujících Krym s pevninou a leží na nejkratší trase mezi poloostrovem a místy současné ukrajinské protiofenzivy na jihovýchodě země. Z Krymu do Chersonské oblasti vedou tři důležité silniční mosty a dva železniční, dodává web The Kyiv Independent.

Silnice, jejíž je Čonharský most součástí, vede z Krymu přes Chersonskou oblast dál do okupovaného Melitopolu v Záporožské oblasti a je nejkratší cestou z Krymu do Melitopolu. Most je důležitou zásobovací trasou pro ruskou armádu, která přes něj převáží vojáky a techniku na jih Ukrajiny, uvádějí ukrajinská média.

Loni v říjnu poničil mohutný výbuch Kerčský most, který Rusové postavili mezi Krymem a ruskou pevninou po nelegální anexi ukrajinského poloostrova z roku 2014. Ruské úřady z tohoto útoku obvinili Ukrajince. Kyjev se k zodpovědnosti nepřihlásil, řada vysoce postavených ukrajinských představitelů nicméně útok uvítala.