Tsunami spláchla v Indonésii na 500 lidí

Jakarta - Nejméně 113 lidí zahynulo při pondělním zemětřesení o síle 7,7 stupně Richterovy stupnice u západního pobřeží Indonésie, které zasáhlo několik ostrovů a vyvolalo vlnu tsunami. Dalších více 500 lidí se pohřešuje. Země se otřásla v pondělí odpoledne SELČ v hloubce 14,2 kilometru asi 77 kilometrů západně od ostrůvku Jižní Pagai u sumaterského pobřeží.

Úřady v prvních okamžicích vydaly varování před tsunami, ale brzy ho odvolaly. Avšak tichomořské centrum pro varování před tsunami oznámilo, že zemětřesení vyvolalo silnější tsunami.

Ostrov Jižní Pagai zasáhly třímetrové vlny a voda se dostala 600 metrů do vnitrozemí, sdělil šéf krizového centra ministerstva zdravotnictví. Na několika menších ostrovech smetla obrovská vlna deset vesnic, řekl mluvčí indonéské agentury pro živelné pohromy. „Vlny v obci Muntei poškodily 80 procent staveb a mnozí obyvatelé jsou pohřešováni,“ sdělil.

Indonésii potrápilo zemětřesení a výbuch sopky (zdroj: ČT24)

Úřady zároveň zahájily pátrání po lodi s devíti Australany na palubě. Další lodě byly podle svědků zničeny nebo poškozeny obrovskými vlnami.

Indonéské souostroví leží v takzvaném tichomořském ohňovém prstenci, pásmu s vysokou seizmickou i sopečnou aktivitou. Každoročně zažívá asi 7 000 zemětřesení. Silné zemětřesení na západě Indonésie v prosinci 2004 a následné obří tsunami připravily v regionu o život přes 230 000 lidí, z toho 170 000 právě v Indonésii.