Trump má koronavirus, lékaři ho doporučili preventivně převézt do nemocnice

Události: Prezident USA Trump má koronavirus (zdroj: ČT24)

Americký prezident Donald Trump a jeho manželka Melania měli ve čtvrtek pozitivní test na koronavirus. Šéf Bílého domu to oznámil na svém twitterovém účtu několik hodin poté, co se objevila zpráva o nákaze u jeho poradkyně Hope Hicksové. Později ho lékaři doporučili preventivně převézt do vojenské nemocnice Waltera Reeda.

„Dnes večer (ve čtvrtek) jsme první dáma a já byli pozitivně testováni na covid-19. Okamžitě zahájíme karanténu a proces rekonvalescence. Společně se z toho dostaneme!“ uvedl Trump.

Původně podle Trumpova lékaře Seana Conleyho hodlali prezident a první dáma strávit nejbližší dny v Bílém domě. „Očekávám, že prezident bude bez přerušení pokračovat ve výkonu svých povinností, zatímco se bude zotavovat,“ uvedl v komuniké. Conley také  oznámil, že Trump i Melania byli po pozitivním testu v dobrém stavu.

Později ale lékaři doporučili převoz vrtulníkem do vojenské nemocnice Waltera Reeda v Bethesdě nedaleko Washingtonu. Do vrtulníku Trump došel sám. Na Twitteru sdělil, že se cítí dobře.

Trumpův lékař Conley uvedl, že prezident dostal experimentální lék vyvinutý farmaceutickou společností Regeneron, u něhož se prokázaly dobré výsledky v klinických studiích u menšího počtu pacientů. Podle Conleyho dostává Trump i zinek, vitamín D, aspirin, famotidin a melatonin.

Vrtulník čeká na převoz prezidenta Trumpa do nemocnice (zdroj: ČT24)

Přání uzdravení z celého světa

Přání brzkého uzdravení už přišla Trumpovi z Moskvy, Bruselu, Londýna i od šéfa Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedrose Ghebreyesuse. Také protikandidát v prezidentské volbě Joe Biden na Twitteru popřál společně se svou ženou Jill Trumpovi a první dámě rychlé zotavení. Bidenovi i jeho ženě vyšel test negativní.

Infekce se u Trumpa objevila poté, co prezident dlouhodobě zlehčoval závažnost epidemie ve Spojených státech, poznamenal deník The New York Times, který je k němu dlouhodobě kritický.

Některá média hodnotí zprávu o Trumpově nákaze jako nejvážnější známé ohrožení zdraví pro úřadujícího prezidenta USA za poslední dekády. Podotýkají, že ve věku 74 let prezident spadá do kategorie lidí považovaných za nejvíce zranitelné.

Nákaza Trumpovy poradkyně

Několik hodin před zveřejněním informace o nákaze prezidentského páru Trump oznámil, že se covid-19 prokázal u jeho blízké poradkyně, a proto půjde i s chotí do karantény.

„Hope Hicksová, která tvrdě pracovala, aniž by si dala byť jen malou přestávku, právě dostala pozitivní test na covid-19. Hrozné!“ napsal Trump na Twitteru. „První dáma a já čekáme na výsledky našich testů. Mezitím začneme karanténní proces!“ dodal.

O nákaze Hicksové informovala krátce před Trumpovým oznámením média. Pozitivní výsledek testu dostala podle agentury AP ve čtvrtek.

Hicksová přitom v úterý letěla s prezidentem na palubě speciálu Air Force One na předvolební debatu do Clevelandu a ve středu vrtulníkem Marine One na mítink do Minnesoty. Podle AP začala mírné příznaky nemoci covid-19 pociťovat při návratu. Bývalá modelka Hicksová působila v čele tiskového oddělení Bílého domu od Trumpova nástupu do funkce v roce 2016. V únoru 2018 z jeho služeb odešla, letos v únoru se ale vrátila a v Bílém domě působí jako poradkyně. 

Podle AP je Hicksová zatím nejbližším spolupracovníkem prezidenta, u kterého se prokázala nákaza koronavirem. V minulosti se infekce potvrdila u tiskové mluvčí viceprezidenta Mikea Pence Katie Millerové, bezpečnostního poradce Roberta O'Briena či jednoho z prezidentových komorníků.

Kvůli předchozím případům nákazy začal Bílý dům prezidentovy spolupracovníky denně testovat. Opatření se týká podle AP například i novinářů. Jak často se nechává testovat sám prezident, není známo. Kvůli nálezu u Hicksové bylo potenciálně v ohrožení i mnoho dalších lidí z Trumpova okolí včetně jeho dospělých dětí nebo personálního šéfa Bílého domu Marka Meadowse.

Po oznámení nákazy prezidenta se nechávají testovat i další vrcholní představitelé. Negativní je Trumpova dcera Ivanka se svým manželem a poradcem prezidenta Jaredem Kushnerem, demokratická kandidátka na viceprezidentku Kamala Harrisová, či soudkyně nominovaná na uvolněné místo u Nejvyššího soudu Amy Coneyová Barrettová. Nakažen není ani čtrnáctiletý syn Trumpa a Melanie Barron.

Negativní je i ministr zahraničí Mike Pompeo, který ve středu zakončil cesty po jihoevropských zemích v Chorvatsku. „Doufáme, že se první dáma a prezident brzy zotaví, nyní je jim daří dobře. Americká vláda je i nadále stabilní,“ ujistil šéf americké diplomacie v rozhovoru pro agenturu HINA.

Koronavirus Trumpovi komplikuje kampaň

Nový vývoj prezidentovi dál komplikuje volební souboj o Bílý dům, v němž je podle průzkumů mírným favoritem kandidát Demokratické strany Joe Biden. Všechny předvolební akce Trumpa se vzhledem k jeho nákaze koronavirem buď odloží, nebo se budou konat virtuálně, uvedl jeho tým.

Na pátek měl původně prezident naplánované dvě předvolební akce, z toho jednu na Floridě, o víkendu chtěl vystoupit na dvou mítincích ve Wisconsinu. Oba uvedené státy jsou z pohledu volební matematiky kvůli systému volitelů mimořádně významné. V aktualizovaném prezidentově pátečním rozvrhu podle amerických médií zůstala jediná položka, a to „telefonát na téma covidu-19 a podpory pro zranitelné seniory“. 

Zatím také panuje nejistota v souvislosti s další prezidentskou debatou, která je naplánována na 15. říjen. „Do příští prezidentské debaty zbývají dva týdny. Poradce z Bílého domu mi řekl, že pokud prezident zůstane bezpříznakový, mohl by ji ještě stihnout,“ uvedla na Twitteru zpravodajka rozhlasové stanice NPR Tamara Keithová.

Oba kandidáti ale byli po úvodní debatě rozladění. Z Bidenova pohledu je potřeba ve formě rozhovoru udělat korekce. Stejným způsobem vedená diskuze podle něj nemá smysl. Chtěl by například vypnout mikrofon kandidátovi, který nedodržuje podmínky debaty. Na to by Trump podle svých slov nepřistoupil.

Zpravodaj ČT David Miřejovský o nákaze prezidenta Trumpa (zdroj: ČT24)

Pokud by ale Trump měl projevy onemocnění, mohlo by to podle NYT vyvolat i otázky o tom, zda by vůbec mělo jeho jméno figurovat na hlasovacích lístcích. Pakliže prezident USA shledá, že není schopen vykonávat své povinnosti, přebírá vedení země viceprezident, kterým je aktuálně 61letý Mike Pence. U něj páteční testy přítomnost viru SARS-CoV-2 neprokázaly. Pence a jeho tým však podle zdrojů z Bílého domu budou od nynějška pracovat v jiných budovách než prezident, aby se snížilo riziko nákazy.

Nejrůznějšími scénáři ohledně fungování americké vlády se média zabývala už na jaře, když se koronavirus potvrdil u vícero lidí z prezidentova okolí včetně jeho vojenského asistenta. „Výsledkem by mohlo být cokoli mezi dočasným problémem a plnohodnotnou ústavní krizí s protichůdnými nároky na prezidentskou funkci,“ napsala v květnu agentura Bloomberg. „Co je podle expertů klíčové, je to, aby byla neustále jasná identita nejvyššího velitele ozbrojených sil,“ dodala.

Řezníček: Odložit volby není úplně jednoduché

„Prezidentské volby se v historii USA nikdy neodkládaly, ani kvůli domácímu terorismu, ani kvůli občanské válce, ani kvůli pandemii chřipky před sto lety, takže je to vysoce nepravděpodobné,“ komentoval vývoj bývalý zpravodaj ČT v USA Martin Řezníček.

„Museli by se na tom shodnout politici a víme, jak je ve Washingtonu obtížné se na něčem shodnout. Je to dané právem a americká ústava také říká, že do 20. ledna roku po volbách musí stávající prezident opustit úřad. Takže to není úplně jednoduché,“ pokračoval bývalý zpravodaj.

„Na druhou stranu, Amerika vstupuje v tuto chvíli do totálně neprobádaných vod. A to z toho důvodu, že jenom měsíc, 33 dnů před volbami, tady máme pozitivně testovaného prezidenta. A nevíme, co všechno se stalo, jinými slovy – kdo všechno je nakažen,“ dodal Řezníček.

Bývalý zpravodaj ČT v USA Řezníček: Odložení voleb je nepravděpodobné (zdroj: ČT24)

V USA se nákaza potvrdila už u téměř 7,3 milionu lidí

S nemocí z koronaviru už je v USA spojováno více než 207 tisíc úmrtí, infekce se v zemi s asi 330 miliony obyvatel potvrdila ve skoro 7,3 milionu případů. Obě americké bilance jsou v absolutním srovnání vyšší než statistiky z kterékoli jiné země, přičemž v USA každý den přibývají desetitisíce nákaz a stovky mrtvých.

Prezident Trump dlouhodobě situaci zlehčuje a rozporuje některá stanoviska zdravotnických činitelů, zatímco odráží kritiku, že je zodpovědný za vysokou bilanci obětí.

Cesta ke zvolení americkým prezidentem
Zdroj: ČT24/US embassy/Americké centrum/Wikipedia.org