Teroristům se postavil beze zbraně. Promluvil policista, který zasahoval u útoku na Londýnském mostě

Policista promluvil o útoku na Londýnském mostě (zdroj: ČT24)

Poprvé od teroristického útoku na Londýnském mostě promluvil dopravní policista, který na místě zasahoval jako první. Wayne Marques se třem radikálům s noži postavil beze zbraně, pouze s obuškem. I když byl vážně zraněn, za hrdinu se nepokládá, dělal prý jen svou práci. Obraz osmi obětí ho ale zřejmě nikdy neopustí.

Osmatřicetiletý Wayne Marques 3. června v noci hlídkoval u London Bridge. U dopravní policie nebyl ještě ani dva roky. O pauze na jídlo se chtěl podívat na sestřih gólů z finále Ligy mistrů, když uslyšel výkřiky. Nejdřív myslel, že jde o rvačku.

„Chystal jsem se vzít rádio, povolat posily, když jsem uslyšel ten výkřik. Výkřik ženy. Běžela ke mně, křičela, najednou začala v běhu klopýtat. A v tom jsem uviděl toho prvního. Chytil ji a začal bodat,“ popsal Marques, který v tu chvíli nevěděl, že teroristé s noži připevněnými k zápěstí jsou tři a že sráželi lidi dodávkou. Sám měl v ruce jen obušek.

„Na zemi je člověk, prosí o život, a ten první útočník bez nejmenšího slitování stojí nad ním a dál ho bodá. Beru obušek do pravé ruky jako raketu, velký nápřah. Zhluboka se nadechuji a udeřím. Pokouším se toho prvního sejmout na první ránu. Máchnul jsem s co největší silou, dal jsem do toho všechno,“ pokračoval policista.

Sám utrpěl těžká poranění hlavy, stehna i rukou

„Zatímco bojuju s tím prvním, dostanu obrovskou ránu do hlavy zprava. Nejdřív to bylo jako železnou tyčí, až pak mi došlo, že je to nůž. Ten druhý mě zasáhl do pravé strany hlavy tak silně, že jsem přestal vidět na pravé oko,“ vzpomínal Marques, který v boji se všemi třemi současně utržil i vážná zranění levého stehna a rány na rukou.

„V hlavě mi zněl jen jeden hlas a ten říkal: Nepadni, nepadni. To je všechno, co jsem měl,“ přiblížil. „Měl jsem jen levé oko, obušek v ruce, krvácel jsem. Hleděl jsem na ně a oni hleděli na mě. Fixovali jsme se očima 10, 30 vteřin. Byl to vlastně jako takový podivný mexický souboj, moment z kovbojky, kdy se chystáme znovu tasit, čekáme na druhé kolo. Připravoval jsem se, že se na mě znovu vrhnou, ale neudělali to,“ dodal policista.

Útočníci po chvíli nechali krvácejícího policistu být a vyrazili zabíjet jinam. Zastřelili je ozbrojení policisté. Wayne Marques myslel, že nepřežije. Kolegům opakoval, že chtěl jen lidi ochránit. „Pořád myslím na těch osm lidí, kterým jsem nemohl pomoci. Kdybych se tam dostal dřív… Nevím. Byl jsem tam, až když jsem tam dorazil,“ uzavřel Marques. 

Z nemocnice se dostal teprve před pár dny. Zrak se mu vrátil a doufá, že bez potíží bude jednou zase i chodit. Do práce se vrátit chce, kdy to bude, ale nedokáže odhadnout.